Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Незабаром в Україні з’явиться механізм ресоціалізації дітей у конфлікті з законом – готується законопроект

20190213125750-7909

Учора, 13 лютого Олена Островська, експертка напрямку «Правосуддя у кримінальній юстиції» Асоціації УМДПЛ, взяла участь у заході, організованому Міністерством юстиції на тему «Розвиток системи правосуддя та ресоціалізація щодо дітей у конфлікті з законом в Україні».

На заході було анонсовано про наміри Мін’юсту найближчим часом внести до парламенту законопроект «Про правосуддя, дружнє до дитини», розроблений разом з партнерами, зокрема, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

При розробці цього законопроекту було враховано досвід у цій сфері європейських країн, зокрема Польщі. Так, на заході виступила Ельжбета Чиж, представник Гельсінського фонду з прав людини (Варшава, Польща), яка представила систему поводження з неповнолітніми у конфлікті із законом, створену у Польщі. Важливим досвідом поділився і голова Бахмацького районного суду Чернігівської області Павло Пархоменко, який представив сучасну судову практику в Україні щодо кримінальних проваджень за участі неповнолітніх, зокрема про неоднакову судову практику в частині складення досудової доповіді, про відсутність умов перебування у приміщеннях судів дітей-учасників кримінальних проваджень, про складність дотримання прав дитини у провадженні, що здійснюється за правилами КУпАП тощо.

Таким чином, найближчим часом Міністерство юстиції представить текст законопроекту на громадське обговорення.

Фото із офіційного сайту Міністерства юстиції України

Поділитися

Інші новини