Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Ні тортурам та катуванню! Міжнародний день у підтримку жертв катувань

risunki-sergeja-zaharova-o-_30856_p0

Ні тортурам та катуванню! Сьогодні, 26 червня, Міжнародний день у підтримку жертв катувань.

Цю дату було встановлено 1997 року Генеральною Асамблеєю ООН за рекомендацією Економічної та Соціальної Ради організації. Мета — викорінювання катувань і забезпечення ефективного функціонування Конвенції проти катувань і інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, що набула чинності саме 26 червня 1987 року.

Конвенція проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження та покарання (англ. The Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment), більше відома під назвою Конвенція ООН проти катувань — це міжнародний інструмент захисту прав людини, що прийнятий ООН в 1984 році та набув чинності в 1987 році.

Конвенція забороняє катування при будь-яких обставинах, забороняє видачу осіб у країни, де для них існує серйозна загроза катувань, та встановлює обов’язковість кримінального переслідування за катування.

За нормами Конвенції відносно тортур встановлено т.зв. універсальну юрисдикцію. Це означає, що винні в застосуванні тортур можуть кримінально переслідуватися властями будь-якої держави, незалежно від громадянства винних і місця здійснення ними діяння.

Для контролю за дотриманням Конвенції 1984 року на основі ст. 17 документу був створений Комітет проти тортур, який приступив до роботи з 1 січня 1988 року. Засідання Комітету (дві сесії в рік) проходять в Женеві.

Минулого року в Україні також заснована громадська ініціатива ZERO Torture, яка покликана створити сталу систему протидії катуванням. Серед засновників ініціативи – і Асоціація УМДПЛ.

Більше про ініціативу читайте тут → bit.ly/2KDfvh4

Для ілюстрації використано малюнок художника Сергія Захарова / З відкритих джерел

Цей допис також доступний на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини