Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Новий проект Закону «Про пенітенціарну систему України»: як повний цикл публічної політики посприяє реформуванню

Пенітенціарна система за мінімальні часові та матеріальні ресурси має повертати людину до суспільства та запобігати рецидивам протиправної поведінки. Такою є візія нового проекту Закону «Про пенітенціарну систему», представленого 23 лютого 2017 року заступником Міністра юстиції України Денисом Чернишовим на засіданні  робочої групи Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та Міністерства юстиції України щодо реформування пенітенціарної системи.

Крім народних депутатів, представників органів влади, прокуратури та громадських організацій до засідань групи долучилися науковці. Від Асоціації УМДПЛ взяв участь Олександр Федорук, керівник програми «Права людини за ґратами».

16938943_10154154841021987_8782669148887669211_n

Запровадження моделі повного циклу публічної політики

На сьогодні підкомітет підготував 12 законопроектів, 4 з яких стали чинними Законами України. Спільним результатом комплексної діяльності профільної робочої групи у подальшому має стати прийняття Закону України «Про пенітенціарну систему» й інших дотичних до нього законів, у тому числі створення інституту пенітенціарних суддів, врегулювання питання розслідування злочинів працівниками пенітенціарної системи.

Все ж, за словами Юрія Мірошниченка, незважаючи на успішні результати робочої групи, заходи з підготовки та ухвалення нових законів мають удосконалюватися. Поки модель повного циклу публічної політики не стане частиною законодавчого процесу, її буде впроваджено у формат робочої групи. Будь-яке рішення має ухвалюватися за участю усіх зацікавлених сторін, однаково причетних до сфери регулювання поданого законопроекту. З одного боку, обговорюватимуться усі суспільні аспекти, які має врегулювати законопроект. З іншого – після прийняття закону він не буде сприйнятий громадськістю як несподіванка.

«Реформа пенітенціарної системи – це перехід від каральної системи до реабілітаційної. Спробуємо імплементувати повний цикл публічної політики у процес реалізації пенітенціарної реформи», – зазначив Юрій Мірошниченко, голова підкомітету з питань діяльності Державної пенітенціарної служби Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Алгоритм повного циклу публічної політики передбачає 7 етапів:

  1. Формування політичного порядку денного;
  2. Консультації із зацікавленими сторонами та експертами;
  3. Аналіз позицій зацікавлених сторін щодо мети нової політики та її формування;
  4. Аналіз внесення необхідних змін (нормативно-правові, адміністративні, інституційні та бюджетні);
  5. Комітетські слухання;
  6. Парламентські слухання;
  7. Голосування за законопроекти, прийняття інших нормативно-правових актів.

viber image

Презентація проекту Закону «Про пенітенціарну систему»

Денис Чернишов, заступник Міністра юстиції України, презентував проект Закону «Про пенітенціарну систему». З метою більш ефективної роботи та узгодження усіх пропозицій відомство запропонувало створити 6 підгруп за такими напрямками (розділами Закону):

  • загальні положення;
  • структура пенітенціарної системи;
  • персонал пенітенціарної системи;
  • соціальний захист осіб рядового і начальницького складу;
  • внесення змін до законодавчих актів (прикінцеві положення);
  • пенсійне забезпечення персоналу пенітенціарної системи.

У кожній робочій підгрупі буде визначена відповідальна особа. Вона має координувати та узгоджувати діяльність підгрупи відповідно до встановлених кінцевих термінів розгляду питань.

Усі матеріали щодо проекту Закону «Про пенітенціарну систему» будуть надіслані зацікавленим сторонам. Крім цього, за попередньою домовленістю визначено, що на подальших засіданнях робочої групи до розгляду прийматимуться лише конкретні узгоджені пропозиції робочих підгруп з обґрунтуванням їх імплементації.

Стежте за новинами Програми «Права людини за ґратами» на Facebook – підписуйтесь за посиланням.

Поділитися

Інші новини