Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Офіс Генерального прокурора підготував лист-орієнтування про застосування умовно-дострокового звільнення

Для керівників обласних прокуратур Офіс Генерального прокурора підготував лист-орієнтування щодо організації нагляду за додержанням законів при застосуванні до засуджених умовно-дострокового звільнення (УДЗ).

Однією з ключових проблем є різне тлумачення на практиці вимог закону, особливо у визначенні понять «сумлінна поведінка» та «сумлінне ставлення до праці», які мають братися до уваги при прийнятті рішення про умовно-дострокове звільнення особи. Практика свідчить, що невиконання норм виробітку не завжди є ознакою небажання засуджених працювати, так само як і високі показники результатів праці однозначно не доводять сумліне ставлення до неї. Окрім цього, проблемними питаннями є оцінка поведінки засудженого, ступінь його виправлення, переведення з інших установ тощо.

028

Узагальнені рекомендації щодо застосування УДЗ  засуджених від відбування покарання було розроблено за підсумками круглого столу, що проходив 8 липня 2021 року за ініціативою Офісу Генерального прокурора, за участі представників міжнародних та громадських організацій, а також працівників Департаменту протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах Офісу Генерального прокурора.

Ознайимитися із листом-орієнтування можна за посиланням:

Лист-орієнтування_УДЗ

Фото взяте із офіційного сайту Офісу Генерального прокурора 

Поділитися

Інші новини