Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Особливості використання віденагляду на державному рівні: візит до Національної поліції України

26 липня в рамках дослідження щодо напрацювання нормативно-правових актів для використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку фахівці Асоціації УМДПЛ зустрілись із заступником начальника управління – начальником відділу впровадження систем відеонагляду та моніторингу електронних засобів контролю управління оперативного інформування та реагування Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Національної поліції України Дмитром Сіраком.

IMG_20190726_161417_871

Експерт Михайло Каменєв та аналітик Степан Золотар під час зустрічі обговорили проблеми інтеграції систем відеоспостереження, що встановлюються органами місцевого самоврядування, до інформаційних систем Національної поліції.

“Важливо, що в Національній поліції усвідомлюють важливість відеонагляду та намагаються інтегрувати десятки і сотні систем у різних населених пунктах для скоординованої дільності. В цьому напрямі вже досягнуто певного прогресу і шлях обрано вірний, але попереду ще дуже багато роботи. Однією з найбільших проблем є відсутність належного нормативно-правового регулювання. Зокрема, через це органи місцевого самоврядування іноді не вважають за потрібне “ділитись” з поліцейськими інформацією”, — зазначив Михайло Каменєв.

Також фахівці ознайомились з методичними рекомендаціями щодо побудови та функціонування систем відеоспостереження, розробленими Національною поліцією. В них порушуються як питання захисту персональних даних, так і технічні аспекти встановлення камер. Ця інформація буде врахована під час формування рекомендацій для органів місцевого самоврядування за результатами проведеного дослідження.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Напрацювання нормативно-правових актів для використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися

Інші новини