Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Ознайомлювальний візит на запрошення керівника НПМ Іспанії

13814135989-10 вересня 2013 року на запрошення Керівника Кабінету Омбудсмана – Керівника НПМ Королівства Іспанія пані Кармен Комас-Мата Міри, за підтримки Координатора Проектів ОБСЄ в Україні, делегація українського національного превентивного механізму у складі: Юрія Бєлоусова –Представника Уповноваженого ВР України з прав людини – керівника Департаменту НПМ; Станіслава Шевчука, керівника Програми «Верховенство права» Координатора Проектів ОБСЄ в Україні; Івани Джими, національного радника, Координатора Проектів ОБСЄ в Україні; Дениса Кобзіна, директора ХІСД; Світлани Щербань, дослідника ХІСД, Андрія Черноусова, провідного експерта ХІСД та Вадима Пивововарова, директора Асоціації УМДПЛ відвідала Мадрид із ознайомлювальним візитом.

В ході зустрічі із працівниками НПМ Іспанії, який на відміну від українською працює за моделлю «омбудсман», члени делегації детально вивчили технології роботи іспанського НПМ, способи взаємодії з органами влади, у підпорядкуванні яких знаходяться місця несвободи, а також систему таких місць несвободи в країні.

Так з’ясувалося, що у наших НПМів є багато спільного, не зважаючи на те, що НПМ Іспанії працює вже з 2009 року. Так, для вирішення стратегічних питань функціонування НПМ, Defensor del Pueblo (Омбудсман) створив Консультативну раду, до якої увійшли 20 представників громадянського суспільства, професійних організацій та міжнародних організації. Структура та функції такої Ради майже ідентичні створеній при Представникові Уповноваженого – Керівнику Департаменту НПМ Експертній раді. Відділ НПМ Іспанії налічує 4 (!) фахівці та 2 адміністративних помічників. Така мала кількість працівників пояснює відносно невелику кількість візитів до місць несвободи: з 2009 року по теперішній час здійснено трохи менше 400 візитів.

Цікавим також виявилася можливість залучення незалежних експертів до вивчення стану справ у місцях несвободи на оплачуваній основі. Висновки таких експертів є вузькоспеціалізованими (психіатрія, архітектура тощо) та не інтегровані до звіту, а йдуть у якості додатку, який демонструє ті або інші проблеми з фахової точки зору. На відміну від України, іспанські колеги не знають достеменно скільки місць несвободи у їх країні, бо не робили їх інвентаризацію, а відповідно не можуть осягнути повний обсяг робіт НПМ.

На другий день візиту відбувся стандартний для іспанського НПМ візит до місця несвободи – Комісарії Шамартін (поліцейське управління). В Управлінні працює більше 200 поліцейських, в наявності 11 працюючих камер для тримання затриманих. Не вдаючись у особливості іспанської кримінальної юстиції, можна констатувати багато спільного: зменшення термінів перебування у затриманні, поліпшення умов тримання осіб, яких поміщують до камер, забезпечення затриманих різними сервісами: перекладачами, адвокатами тощо. Важливо відмітити високий рівень співпраці Офісу Іспанського Омбудсмена із керівництвом поліції: повне сприяння роботі НПМ з боку поліції кореспондується із вкрай шанобливим ставленням до роботи поліції з боку співробітників НПМ Іспанії.

Під час підведення підсумків за результатами візиту було досягнуто домовленостей щодо подальшого обміну досвідом у сфері моніторингу місць несвободи, покращення умов перебування та взаємодії із іншими органами державної влади.

Поділитися

Інші новини