Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Підтримка пенітенціарної реформи в Україні

Відбулось засідання Координаційного комітету проекту Ради Європи “Подальша підтримка пенітенціарної реформи в Україні”, що наразі реалізується в Україні. У заході взяли участь представники органів влади, міжнародних організацій та представники громадянського суспільства.

Трирічний проект “Подальша підтримка пенітенціарної реформи в Україні” реалізується під егідою Ради Європи та підтримки Європейського Союзу та покликаний впровадити у діяльність органів і установ, що належать до сфери управління ДПтС України, досвіду щодо застосування реабілітаційного підходу під час виконання кримінальних покарань відповідно до європейських стандартів і європейського досвіду, удосконалення процедур і практики проведення в’язничних інспекцій та механізму розгляду скарг засуджених.

IMG_0022Наприкінці січня Координаційний комітет проекту зібрався, щоб обговорити звіт по виконаній роботі за останнє півріччя, а також окреслити шляхи подальшої співпраці, затвердивши членами Комітету робочого плану проекту на наступні шість місяців.

Засідання відкрив привітальним словом пан Андрій Співак, координатор сектору з питань юстиції Представництва Європейського Союзу в Україні, та наголосив на тісному зв’язку та взаємодії між програмою Представництва ЄС (Проект супер-твіннінг) та проектом щодо пенітенціарної реформи, який впроваджується Радою Європи.

Пані Ольга Сандакова, менеджер проекту, відзвітувала про виконану роботу впродовж перших шести місяців реалізації проекту. Усі впроваджені заходи направлені на досягнення очікуваних результатів проекту. Крім цього, експерти Ради Європи здійснили технічний аналіз шести законопроектів, спрямованих на гуманізацію кримінального законодавства та більш активне застосування реабілітаційного підходу при виконанні кримінальних покарань. Керівництво проекту зазначило, що більше експертної підтримки та технічної допомоги протягом наступного півріччя буде спрямовано на досягнення першого очікуваного результату проекту — активне та широке застосування реабілітаційного підходу при виконанні кримінальних покарань у відповідності до європейських стандартів.

IMG_0010Голова Комітету пані Ільдіко Немет-Салач проанонсувала проведення наступного засідання Комітету в липні 2016 року та запросила членів Комітету до активного спілкування.

Наразі у межах проекту триває підготовка брошури з робочою назвою “Правовий порадник для засуджених” — 9 лютого відбувся круглий стіл, під час якого учасники працювали над його розробкою та загальним баченням.

Модератором заходу виступила Алла Мукшименко, Голова правління Всеукраїнського центру правової допомоги населенню “Громадський захисник”, яка разом зі всіма учасниками обговорювала зміст, концепцію та ключові аспекти майбутньої брошури, у якій йтиметься про права засуджених до позбавлення волі.

IMG_0017Як зазначив Олександр Федорук, експерт Асоціації УМДПЛ, один з учасників круглого столу: Розробка такої брошури у форматі “питання — відповіді” є необхідною в умовах сьогодення. Порадник покликаний дати відповіді на актуальні питання у правовому полі відносин між засудженими та персоналом в’язниць задля створення додаткових гарантій забезпечення законності під час відбування покарань та дотримання прав засуджених. Асоціація УМДПЛ у форматі партнерства готова надати необхідну експертну допомогу у реалізації цього проекту.

Підготувала Тетяна Гончарук

Поділитися

Інші новини