Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Подолання упередження до секс-працівників — перший крок уникнення їхньої стигматизації

47376583_2153796574651150_7413576872493056000_n

Як знизити рівень стигми та дискримінації стосовно вразливих груп населення, в т.ч. секс-працівників, із боку представників правоохоронних органів говорили 4 грудня у Львові. Тренінг для державних службовців Головного управління Національної поліції у Львівській області проводила тренерка Уляна Вільгуцька.

Найперше, вона нагадала учасникам тренінгу основи законодавчого принципу верховенство права та випрацювала спільне розуміння понять дискримінації та стигми. Недостатня увага до проблеми, ізольованість від суспільства та стигматизація самих секс-працівниць — основні проблеми, із якими стикаються ті, хто працює у цій сфері в Україні, розповідає Уляна Вільгуцька. «Коли люди знають, що їхня сусідка чи знайома секс-працівниця — то до неї ставлення зовсім інакше. Її не сприймають за людину», — песимістично констатує тренерка.

Втім, поряд із соціальними проблемами у секс-працівників виникають і правові. Так, розповідає Уляна Вільгуцька, можна констатувати, що основними порушеннями прав секс-працівників із боку співробітників поліції наразі є такі:

  1. постійне притягнення секс-працівників до адміністративної та кримінальної відповідальності;

  2. порушення положень законодавства при затриманні секс-працівників (проведення затримання без складання відповідного протоколу, неповідомлення про затримання родичів та ін.);

  3. порушення норм Закону «Про Національну поліцію України» при затриманні (до прикладу, здійснення поверхневої перевірки, застосування до секс-працівників фізичного та психологічного насильства і вимагання у зв’язку із цим грошей чи матеріальних благ);

  4. незаконне проведення фото- та відеозйомки секс-працівників та їх незаконне використання у створенні баз та обліку та ін.

Учасники тренінгу погодилися на тому, що для того щоб подолати упередження до секс-працівників як з боку суспільства, так і поліції найперше варто уникати їхньої стигматизації за таку роботу. І, що важливо, варто розрізняти, примус чи свідомий вибір залученості секс-роботи.

«Під час виконання практичних завдань поліцейські описали поведінку в типових ситуаціях, з якими стикаються секс-працівники та проаналізували чи не порушують їхні дії права людини. Це, у свою чергу, дозволить зменшити стигму та дискримінацію стосовно секс-працівників під час подальшої роботи поліцейських», підсумовує тренерка.

47438158_2153797117984429_7736126627205087232_n

Нагадаємо, протягом листопада-грудня 2018 року в рамках проекту, що впроваджується БО «Легалайф-Україна» у співпраці з Асоціацією УМДПЛ при фінансовій підтримці «Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», в українських регіонах проходять тренінги про подолання стигми та дискримінації щодо секс-працівників.

Текст підготовлено в рамках проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я» за фінансування Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Поділитися

Інші новини