Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Поліцейське насилля, муніципальні варти та патрульні – те, чим цікавляться у реформі поліції

Українців у діяльності поліції цікавлять буденні речі: рівень поліцейського насилля, функціонування муніципальних варт і національних дружин та робота патрульної поліції. Про це розповідає юрист, експерт Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін за результатами кількох тренінгів для різних аудиторій про «зради та перемоги» у реформуванні Національної поліції.

45337773_991380251063585_369139721693036544_n

Так, на 3 листопада експерти групи з реформування органів правопорядку Реанімаційного пакету реформ Євген Крапивін та Володимир Петраковський прочитали лекцію «Реформа органів правопорядку в Україні» для регіональних журналістів у межах проекту «Зміцнення регіональних ЗМІ, що висвітлюють реформи» Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телерадіомовників». Правники розповіли про перебіг реформування Національної поліції, органів прокуратури, створення Державного бюро розслідувань та законодавчі ініціативи у сфері реформування податкової міліції тощо. Втім, регіональні журналісти натомість запитували про масштаби поліцейського насилля і як на це вплинула реформа поліції, а також чи існує досі проблема із катуваннями та незаконними затриманнями. Окремими питаннями також звучали й уточнення про муніципальні варти і національні дружини та наскільки їх діяльність співвідноситься із поліцейською діяльністю.

Натомість на лекції в рамках програми Відкритого університету реформ РПР 10 листопада Є. Крапивін, розповідаючи про реформу Національної поліції, зосередився на інформації про досягнення та недоліки нинішньої поліції. Відповідно ВУРівці цікавилися переважно патрульною поліцією, зокрема її системою підготовки, наскільки реальна інформація про високий відтік кадрів, а також про проблеми всередині цієї структури. І, що цікаво, розповідає юрист, переважно питання стосувались тих речей, що висвітлювалися у медіа, оскільки саме медійне бачення процесу реформи для них було ключовим джерелом інформації.

ВУР_фото_3

Презентацію Євгена Крапивіна для слухачів Відкритого університету реформ шукайте тут.

Науково-практичне видання «Оцінка ефективності роботи поліції в Україні: від “палиць” до нової системи (на прикладі органів досудового розслідування)» завантажуйте у pdf-форматі за посиланням.

Фото із лекції для регіональних журналістів ВГО «Незалежна асоціація телерадіомовників» та слухачів Відкритого університету реформ РПР

Читайте також: Поліції слід перейти від точкових змін до інституційних реформ, – звіт експертів

Поділитися

Інші новини