Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Поліцейські отримали повноваження вживати заходів для запобігання та протидії домашньому насильству

Copy of Copy of UE_

Поліцейські отримали повноваження вживати заходів для запобігання та протидії домашньому насильству. Внесені зміни до відповідного Положення про Національну поліцію України. В чому суть таких змін розповідає юрист, експерт Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін:

yevgen-krapyvin-350x233«Постановою Кабміну №1146 було внесено зміни до Положення про Національну поліцію. Зміни мають cуто “технічний” характер та закріплюють за поліцією повноваження у сфері запобігання та протидії домашньому насильству або насильству за ознаками статі, а також розшуку боржника чи дитини у виконавчому провадженні.

Нагадаємо, що в кінці 2017 року було ухвалено Закон “Про запобігання та протидію домашнього насильства”. Поступово протягом 2018 року відбувалось його впровадження і 11 вересня набрав чинності Наказ МВС України №654 “Про затвердження Порядку винесення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України термінового заборонного припису щодо кривдника”.

Терміновий заборонний припис виноситься поліцейськими у разі існування безпосередньої загрози життю або здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення. Мова йде про можливість поліції “виселити” кривдника строком до 10 діб, з обов’язком повідомити поліцію про місцеперебування та забороною наближатись до цього місця на певну відстань, контактувати з жертвою тощо. Втім, такий терміновий заборонний припис може бути оскаржено до суду.

Останнім кроком у імплементації Закону стане вступ у силу 11 січня змін до Кримінального кодексу України, якими вводиться новий склад злочину – Домашнє насильство (стаття 126-1) та Розділ ХІІІ-1 “Обмежувальні заходи, що застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство” (за рішенням суду строком до 12 місяців – заборона спільного проживання, обмеження у спілкуванні з дитиною тощо)».

📑 Постанову Кабінету міністрів «Про внесення змін до Положення про Національну поліцію» від 27.12.2018 р. № 1146 читайте на сайті уряду → bit.ly/2LWa76w

📑 Закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами», який вступає в силу 11 січня шукайте тут → bit.ly/2TyjA6H

Читайте також цей допис на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини