Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Поліція на виборах: що варто знати

Final Exam Schedule (2)

Що варто знати про дії поліції на виборах? Пояснюємо:

📖 За законом на цих президентських виборах біля приміщення кожної дільничної виборчої комісії має перебувати працівник поліції — але не всередині ДВК. Може сидіти на лавочці або стільчику неподалік, почитувати газету — тобто чекати на випадок, якщо може знадобитися.

📖 Зайти всередину ДВК поліцейський може зайти лише в тому разі, якщо його запросить голова дільничної комісії — через якийсь злочин або правопорушення, на яке належить відреагувати саме йому.

📖 Поліцейський потрібен, якщо хтось пробує винести бюлетені з приміщення ДВК, пошкодити виборчу скриньку з бюлетенями, намагається порушити таємницю голосування, наприклад, вимагає, щоб виборець продемонстрував свій бюлетень. Або ж коли хтось із виборців намагається сфотографувати свій бюлетень у кабінці для голосування.

📖 Якщо нічого протизаконного не відбувається, голосування йде нормально, поліцейському в приміщенні нема чого робити – його присутність може вважатися своєрідним тиском на виборців або членів ДВК.

📰 Про все це йдеться у нормах Закону України «Про вибори Президента України».

❗️Якщо співробітники поліції на дільниці відсутні або не діють, телефонуйте 102. Повідомляйте, що поліція на дільниці не виконує своїх функцій, коли відбуваються серйозні порушення

❗️Пам’ятайте: розділом V Кримінального кодексу передбачена кримінальна відповідальність за:
✔️ Перешкоджання здійсненню виборчого права, роботі виборчої комісії чи діяльності офіційного спостерігача — стаття 157
✔️ Надання неправдивих відомостей до Держреєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців — стаття 158
✔️ Незаконне використання виборчого бюлетеня, голосування виборцем більше ніж один раз — стаття 158-1
✔️ Незаконне знищення виборчої документації — стаття 158-2
✔️ Порушення таємниці голосування — стаття 159
✔️ Порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації — стаття 159-1
✔️ Підкуп виборця — стаття 160

❗️Що робити, коли побачили порушення виборчого законодавства, викликали 102, а поліція не приїхала? Читайте у нашій інструкції.

Цей допис також доступний на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини