Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Поліція, радянський КУпАП та незаконні дії силовиків на сході: дайджест новин за лютий

Final Exam Schedule (3)

До вашої уваги дайджест новин Асоціації УМДПЛ за лютий:

📌 Вибори наближаються і це якраз гарний привід нарешті прочитати програми кандидатів. До речі, як потенційні президенти мають на меті реформувати органи правопорядку та кримінальну юстицію? Це питання у своєму блозі на LB.ua досліджує наш експерт, юрист Євген Крапивін. А якщо серйозно, виглядає так, що реформі органів правопорядку та кримінальній юстиції у передвиборчих програмах, в цілому, майже не приділено уваги.

📌 Пройшов майже місяць з часу подій, які сталися 9-го лютого в київському Подільському управлінні поліції. Чому дії поліції є незаконними, коментує юрист, експерт Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв. «Не розумію, чому поліція не вміє працювати без затримання людей і доставки, щоб з’ясовувати обставини», зазначає фахівець, додаючи, що у лавах поліції досі залишається половина «беркутівців»​.

📌  Також у лютому виповнилося два роки як Національну поліцію України очолює Сергій Князев. Що (не)змінилося за ці два роки в діяльності поліції коментують юристи, експерти Асоціації УМДПЛ. Реформа не відбулася і Князев її фактично завершив, перейшовши так би мовити до стабільного розвитку, тобто застою, зазначає Михайло Каменєв. Втім, за цей час є прогрес: спроби запровадити детективні підрозділи, повернення УБОЗу із “урізаними” повноваженнями, просування інституту кримінальних проступків тощо, каже Євген Крапивін. При цьому лише 30 відсотків українців довіряють поліції.

📌 19 лютого нашою організацією було підписано Меморандум про співпрацю з Омбудсменом України. Меморандум спрямований на покращення загальної ситуації з дотриманням прав людини і основоположних свобод та сприяння правовій інформованості населення. Також у межах спільної роботи по Меморандуму відбуватимуться моніторингові візити до місць несвободи, вивчення та узагальнення інформації про виявлені порушення прав і свобод людини.

📌  В Україні досі діє радянська норма про адмінвідповідальність за порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, передбачена ст. 185-2 КУпАП. Правозахисники переконані, що така стаття має бути вилучена з українського законодавства. Чому це важливо та що пропонується на заміну розповідає Михайло Каменєв.

📌 Чи знаєте ви, що при міністерствах та інших органам виконавчої влади працюють громадські ради? Але Типове положення про діяльність таких рад давно потребує оновлення, у колонці для Українська правда пише юрист, аналітик Асоціації УМДПЛ Степан Золотар. Громадські ради при держорганах є консультативно-дорадчими органами, створеними для сприяння участі громадян у формуванні та реалізації державної політики. Та де-факто вони цього не роблять через відсутність дієвих інструментів, йдеться у тексті.

📌  Наприкінці лютого презентовано звіт за результатами роботи «гарячої лінії» про незаконні дії силовиків на сході України за 9 місяців 2018 року. Правозахисний центр «Поступ» спільно з Асоціацією УМДПЛ із квітня 2018 р. розпочали проект з фіксації порушень прав людини з боку силових структур на підконтрольній українському уряду частині Донецької і Луганської областей. Основне завдання такої гарячої лінії — фіксація протизаконних дій з боку силовиків і надання відповідних консультацій.

📌 Боротьба з «зайцями» в громадському транспорті. До чого тут поліція та права громадян. Михайло Каменєв роз’яснює, по-перше, проблеми процедури залучення патрульних поліцейських на допомогу контролерам для перевірок у громадському транспорті і, по-друге, що про це варто знати звичайним громадянам. Насправді це питання регулюється ще радянським (знову ж таки, КУпАП) і має низку неузгодженостей. Детальніше тут.

📌  Тим часом в останні дні лютого Конституційний суд визнав ст. 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення неконституційною. Бо «протидія корупції має здійснюватися виключно правовими засобами з дотриманням конституційних принципів та приписів законодавства, ухваленого відповідно до Конституції України», вважають судді. Що про варто знати (не)юристам читайте у дописі.

📌  Вам цікаво, як «правки Лозового» до КПК вплинули на досудове розслідування? Нещодавно про це презентовано ціле дослідження. Фахівці кажуть, такі зміни до Кримінального процесуального кодексу вкрай негативно вплинули на досудове розслідування. Зокрема, тепер за КПК потрібно вкластися в катастрофічно короткі строки, суттєво ускладнилося проведення експертиз — на них встановлена державна монополія та слідчий суддя може скасувати повідомлення про підозру. Серед авторів дослідження — Євген Крапивін.

📌 Також до 17 березня (включно) спільно з Легалайф-Украина набираємо тренерів для проекту, як подолати дискримінацію щодо секс-працівників з боку поліції. «Незаконне затримання – одне з найпоширеніших порушень щодо секс-працівників. Утім, і пересічній людині варто знати базові правила на випадок такої ситуації, наприклад, про гарантоване Конституцією право не свідчити проти себе, право на адвоката або про необхідність робити аудіо- чи відеозапис погроз, якщо вони лунають з боку правоохоронців», – зазначає координатор моніторингових кампаній Асоціації УМДПЛ Сергій Перникоза.

📌 Продовжуємо рекомендувати кіно і книжки у нашій рубриці #Про_права_людини_мовою_кіно_і_літератури. Протягом лютого ми подивилися ✔️«Шпигунський міст» і ✔️«Юристи Бостона» та прочитали ✔️«Судити по совісті. Історія про справедливість і спокуту», ✔️«Східно-Західну вулицю: Повернення до Львова» і ✔️«Вони б і мухи не скривдили. Воєнні злочинці на суді в Гаазі». Теж маєте що нам порадити? Пишіть на нашу скриньку umdpl.association@gmail.com чи у коментарях на Facebook-сторінці.

Хотіли б теж отримувати таку розсилку? Підписуйтеся за допомогою цієї форми. Цей допис також доступний на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини