Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Права людини мають дотримуватися за будь-якої ситуації в країні – стверджують правозахисники

glav280528 травня 2015 року, в прес-центрі інформаційно-аналітичного агентства «Главком» відбулася прес-конференція на тему «Звуження прав людини в Україні: загрозливі тенденції?».

Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, аналізуючи ситуацію в Україні, зауважив, що наразі не можна сказати, що відверто заперечуються фундаментальні свободи, проте, створюється ситуація, коли руйнуються незалежні інститути, які здатні захистити права громадян. Це, в першу чергу, стосується Офісу Омбудсмана.

«Створюється враження, що коаліція правлячих партій не може працювати в умовах, коли існують незалежні інститути, тобто, все має бути під контролем. Це шлях до тоталітаризму» – наголосив він.

З цими словами погодився Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ, який розповів про колосальну роботу, проведену під час Євромайдану представниками Офісу Омбудсмана спільно з громадськістю. Також він висловив думку, чому не можна допустити процедури, запропонованої народними депутатами зняти Омбудсмана в обхід Конституції: «Якщо трапиться такий прецендент, то можна забути про ефективність наступного Омбудсмана. Це буде повністю ручна, підконтрольна парламенту посадова особа, але вже не захисник прав людини».

Озвучені думки підтримав і Дмитро Карп, координатор ГО «Автомайдан-Київ», висловивши нерозуміння щодо того, чому єдина незалежна інституція, яка при мінімальному бюджеті працює досить ефективно, виявляється непотрібною владі. За його словами, діяльність Омбудсмана фактично заважає державному керівництву побудувати диктатуру, яку воно хоче.

На запитання щодо того, як утримати здобутки революції, правозахисники висловили одностайну позицію – будемо робити те, що і робили: надаватимемо правову допомогу, допомагатимемо вигравати справи в національних та міжнародних судах, будемо адвокатувати закони і зупиняти ті тенденції, які ми вважаємо небезпечними, а також продовжуватимемо говорити про порушення прав людини. Тобто, ніяких змін в правозахисній діяльності зі зміною влади не відбувається. Окрім того, за словами Вадима Пивоварова, головне – не мовчати, адже саме за мовчазної згоди і відбуваються різноманітні безчинства. До того ж, не потрібно «списувати» все на тяжку економічну ситуацію, адже Україні все одно доведеться давати відповідь на поставлені запитання міжнародних інституцій.

Відео прес-конференції доступне за посиланням: http://glavcom.ua/videoarchive/28-05-2015-14-00.mp4

Поділитися

Інші новини