Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Права людини в колоніях: два кроки назад? Позиція експерта

im578x383-8417

Координатор монігорингових кампаній Асоціації УМДПЛ Сергій Перникоза у блозі на Левый Берег – LB.UA пише про те, чому проект Закону № 10243, який може внести до Кримінально-виконавчого кодексу по порядку відвідування установ виконання покарань погіршує теперішній стан речей:

Сергій Перникоза«…цей законопроект суттєво віддаляє нас від моменту створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій, які зафіксовані в Конституції України та вимог “правил Мандели”, затверджених Генасамблеєю ООН. Сьогодні все виглядає так, що будь-який узагальнений досвід роботи моніторингових груп, які працювали у цьому напрямку, дозволив би виробити прийнятний та ефективний формат функціонування зовнішніх інспекцій для роботи в колоніях та слідчих ізоляторах.

Натомість зараз є суттєва загроза, що зменшення візитів та відкритості установ виконання покарань призведе до зростання фактів порушення прав людини та, можливо, навіть до повернення практики “виховних заходів” за допомогою гумових кийків та відбитих нирок. А так недалеко й до збільшення кількості позовів до Європейського суду з прав людини, за рішення по грошових компенсаціях будуть платити вже прості українські громадяни. Виходить, два кроки назад можуть перетворитись на стометрівку в зворотній бік».

Текст блогу повністю читайте на сайті видання. Це допис також доступний на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини