Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Права ув’язнених і пенітенціарна система: візит в СІЗО

48366116_599470517184638_4627243107233038336_n

10 грудня відбулася робоча поїздка до СІЗО м. Черкаси робочої групи Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради України та Міністерства юстиції України по реформуванню пенітенціарної системи.

Разом з представниками органів державної влади, громадських організацій та медіа, взяв участь у заході і Олександр Федорук, керівник пенітенціарного напрямку Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів.

Як «живе» СІЗО? Під час візиту представники робочої групи відвідали чергову частину, кімнати тривалих та короткострокових побачень, приміщення де утримуються особи взяті під варту та засуджені, їдальню установи, лазню, карцерні приміщення, банно-пральний комплекс. Крім того, учасники робочої поїздки також поспілкувалися із персоналом установи та засудженими, щоб з’ясувати стан справ в установах пенітенціарної системи.

Такі візити дають змогу на власні очі побачити як впроваджуються закладені у законодавстві норми поводження з в’язнями та умов їх тримання. Члени робочої групи не ставили за ціль когось покарати чи виявити купу недоліків, а навпаки – спілкування із в’язнями та персоналом. Адже якщо мовчати про проблему, вона залишиться проблемою. Саме тому візити у такому форматі яскраво показують ті питання діяльності пенітенціарних установ, де найбільш необхідно прикладати зусилля у здійсненні заходів з реформування системи», – розповідає експерт Олександр Федорук.

Нагадаємо, мета таких поїздок – висвітлення недоліків та проблем, які є у місцях позбавлення волі, а також інформування суспільства про те, чи належним чином дотримуються права ув’язнених.

Сюжет від журналістів програми «Очевидець» телеканалу 112 за результатами інспекції дивіться тут. Читайте також цей допис на Facebook-сторінці Асоціації 

Поділитися

Інші новини