Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Право на захист у кримінальних справах – відбувся тематичний практикум

IMG_8074m

Національна академія прокуратури України спільно з Національною асоціацією адвокатів України та юридичним журналом «Право України»  17 квітня провели правовий практикум на тему «Забезпечення конституційного права на захист у кримінальному провадженні».

Слухачами практикуму були запрошені практикуючі адвокати, прокурори, правники. У заході взяла участь і керівник напрямку «Правосуддя у кримінальній юстиції» Асоціації УМДПЛ Олена Островська.

Як розповідає пані Олена, всі виступи стосувались проблем правозастосування положень чинного Кримінального процесуального кодексу як з боку прокурорів та органів досудового розслідування, так і з боку адвокатів. «Кожен доповідач робив акценти й наводив приклади неоднакового тлумачення й застосування певних норм КПК, керуючись досвідом у своїй діяльності. Зокрема, зверталась увага, наприклад, на проблемі встановлення добровільності вибору підозрюваним адвоката через не передбачення КПК процедури допуску адвоката до клієнта; згадувались приклади різних способів повідомлення про підозру й обговорювались наскільки ці способи відповідають нормам КПК, обговорювали випадки свідомого невиконання прокурорами ухвал слідчих суддів тощо», – розповідає про зміст семінару О.Островська.

Особливо цікавими і корисними були виступи суддів Верховного Суду, які поділились своїм досвідом та новітньою практикою цього суду саме в частині забезпечення права захисту у кримінальному провадженні, додає експертка. Найголовніше про варто пам’ятати всім учасником процесу, наголошує Олена Островська, – це необхідність добросовісного використання своїх процесуальних прав всіма учасниками кримінального провадження та толерантного ставлення до протилежної сторони кримінального провадження, про що й наголошували спікери на практикумі.

IMG_8093m

Зазначимо, що всі учасники практикуму отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.

Відеозапис дискусії можна переглянути на youtube-каналі практикумів журналу «Право України». Більше інформації по захожу шукайте на сайті Національної академії прокуратури.

Поділитися

Інші новини