Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Проблемні питання практики Страсбурзького суду обговорили на форумі у Львові

46456137_10158819950754572_6662412471384408064_n

Юрист, експерт Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв взяв участь у VII Міжнародному форумі з практики європейського суду з прав людини, що відбувся 16-17 листопада у Львові на базі Львівського національного університету імені Івана Франка.

Фото із Facebook-сторінки судді Верховного Суду Дмитра Гудими

Участь у форумі взяли судді судів загальної юрисдикція, 5 суддів Верховного Суду, включаючи Голову Касаційного адміністративного суду України Михайла Смоковича та суддю Великої Палати Дмитра Гудиму. Крім того, серед учасників були адвокати та експерти з громадських об’єднань. Доповідачами виступили 5 суддів Європейського суду з прав людини, в тому числі суддя від України Ганна Юдківська, а також заступник міністра юстиції – Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина. Також із доповідями виступили юридичні працівники Секретаріату Європейського суду з прав людини та викладачі Львівського університету і Українського католицького університету.

Під час Форуму були презентовані та обговорені нові тенденції практики ЄСПЛ, виклики, пов’язані із захистом прав людини, прогрес реформ у сфері юстиції, прогалини та недоліки національного законодавства і практики тощо.

Цього року форум складався із трьох сесії, де обговорювалися зокрема питання сучасних викликів неабсолютних прав та балансів інтересів, окремі аспекти права на справедливий суд, а також шляхи вирішення проблем системного характеру при здійсненні правосуддя, в т.ч. щодо забезпечення ефективних юридичних засобів захисту в національних правових системах.

Особлива увага Форуму цього року була зосереджена на правових питаннях, які безпосередньо були пов’язані із юридичним урегулювання постійного розвитку it-технологій на перетині із базовими правами людини, в т.ч. особливості правового регулювання приватності в епоху масових спостережень, «право бути забутим», право на свободу вираження поглядів та захист прав інших осіб, кримінально-правові межі свободи вираження поглядів у світлі стандартів Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

«Право на (цифрове) забуття – один із прикладів правових новел сучасного XXI століття, яке з’явилося з розвитком технологій, та фактично дає можливість кожній людині скористатися можливістю стерти застарілі або хибні онлайн-згадки про себе з пошуковиків, при цьому без обмеження прямого доступу до архівів засобів масової інформації, які можуть містити правдиву, але неприємну для людини інформацію. Також на форумі детально обговорили справу «Бурмич та інші проти України», що стосується питання масового невиконання судових рішень в Україні і набула значного розголосу закордоном», – розповідає М.Каменєв.

46501592_326814174777575_7903208680449900544_n

Довідково

Щорічний міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини (Форум) слугує платформою для широкого кола юристів-практиків, науковців та фахівців у галузі захисту прав людини для професійного обговорення питань, пов’язаних із застосуванням практики Європейського суду з прав людини.

Європейський Суд з прав людини (англ. European Court of Human Rights) — міжнародний  судовий  орган,  юрисдикція  якого  поширюється  на  всі  держави-члени  Ради  Європи, що  ратифікували Конвенцію про  захист  прав  людини  і основоположних  свобод, і  включає  всі  питання, які  стосуються  тлумачення  і  застосування  конвенції, включаючи міждержавні  справи  і  скарги  окремих  осіб.

Раніше, повідомлялося, що Україна ввійшла в четвірку країн за кількістю справ у Європейському суді з прав людини.

Відеозаписи усіх попередніх Форумів розміщено за посиланням.

Захід було організовано в межах проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» Координатора проектів ОБСЄ в Україні спільно з юридичним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка та Верховним Судом за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

Поділитися

Інші новини