Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Проект «Правопіль» корисний і громадським моніторам – із тренінгу НПМ

20190222_204531

Як віртуальне правове місто «Правопіль» може бути корисним моніторам національного превентивного-механізму (НПМ), для учасників базового навчального тренінгу з моніторингу місць несвободи розповіла менеджерка освітніх та просвітницьких проектів Асоціації УМДПЛ Оксана Полулях.

Поки розробка нових об’єктів віртуального правового міста «Правопіль» триває, ми розказуємо, чим проект може бути корисний вже зараз. На сьогодні уже доступні та працюють відділ поліції, державна міграційна служба, суд та орган місцевого самоврядування.

На заході менеджерка розповіла майбутнім громадським моніторам, яку корисну інформацію можна знайти всередині кожного об’єкта, чим сам проект «Правопіль», в цілому, буде корисним моніторам НПМ та як ним користуватися на прикладі приміщення поліції. «Це свого роду “тренажер”, де можна натренувати власне розуміння того, як відповідно до законодавство мають працювати органи державної влади», – відмічає Оксана Полулях.

Тренінг відбувся 20-23 лютого в Освітньому домі прав людини в Чернігові за організації ГО «Україна без тортур» за участю Департаментом реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

52595972_626153007829859_7474758857718235136_n

Нагадаємо, за допомогою технології 3D моделювання ГО «Асоціація УМДПЛ» спільно з ГО «Real Stories Production» створила віртуальне правове місто «Правопіль» http://pravopil.umdpl.info Користувачі порталу зможуть отримати актуальну та наочну демонстрацію, як повинні функціонувати органи державної влади, аби відповідати стандартам дотримання прав людини, а саме – візуально оглянути приміщення цих державних органів, ознайомитися з нормативно-правовою базою їхньої роботи, вимогами щодо устаткування та функціонування цих об’єктів, а також зі стандартами дотримання прав людини під час їхньої діяльності. 

Проект Інтернет-портал «Правопіль» реалізується Асоціацією УМДПЛ в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст порталу є винятковою відповідальністю Асоціації УМДПЛ та не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Довідково

Національний превентивний механізм (НПМ) – це національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань і передбачає регулярний моніторинг усіх місць несвободи (слідчих ізоляторів, інтернатів, психоневрологічних лікарень, хоспісів, в’язниць, військових частин тощо) для попередження жорстокого поводження з людьми, які там перебувають.

В Україні реалізація Національного превентивного механізму покладено на  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і діє у форматі «Омбудсмен+», що передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з громадськими активістами, які беруть участь на громадських засадах.

Поділитися

Інші новини