Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Роз’яснення правозахисників щодо “карантинних” постанов Кабміну

Встановлені постановою Кабміну № 211 обмежувальні заходи викликали в українців безліч запитань. Ще більше запитань виникло після спроби уряду роз’яснити найбільш поширені з них. Тепер черга правозахисників пояснити, як це виконувати.

Роз'яснення_щодо_карантину_2_Монтажна_область_1

 

  • Чому запровадили правило носити з собою документи, що посвідчують особу?

Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину. Якщо в людини при собі не буде документів, то правоохоронці можуть доставити її до відділку поліції не більше ніж на три години, впродовж яких намагатимуться встановити її особу. Щоб запобігти потенційним конфліктним ситуаціям ми радимо мати з собою документи. Однак якщо ви їх не маєте — запишіть телефон безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 — телефонуйте туди, якщо поліція намагається вас затримати. Це допоможе захистити ваші права і запобігти зловживанням з боку поліцейських.

  • Чи можна ходити по вулиці без маски?

В постанові №211 сказано, що в усіх громадських місцях ви маєте бути в масці чи респіраторі.

Законодавство не дає чіткого визначення, що таке громадське місце. Посилання на норми щодо заборони паління в цьому випадку не допустимі, оскільки юридично некоректно застосовувати закон за аналогією при притягненні до відповідальності. А закони, що встановлюють відповідальність, мають бути чіткими та дозволяти людині спрогнозувати наслідки своїх дій. Людина не може бути притягнута до відповідальності за перебування будь-де без маски, а дуже широке тлумачення поліцією закону в цьому випадку є проявом свавілля. Тим не менше, ми наполегливо рекомендуємо перебувати на вулиці в масці, оскільки це може запобігти поширенню хвороби, з якою бореться весь світ. Враховуючи темпи розповсюдження коронавірусної хвороби, всі люди розглядаються як потенційно інфіковані. Ви можете не знати, що є носієм вірусу. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих.

  • Яка відповідальність за порушення правил карантину? Чи можуть мене оштрафувати за похід в парк чи відсутність маски?

Можуть спробувати. Слід розуміти, що поліція може тільки скласти протокол про адміністративне правопорушення, та тільки суд може встановити, чи справді ви порушили закон. Наявна статистика розгляду судами таких справ показує, що часто суди не погоджуються з позицією поліції та відмовляються притягувати людей до відповідальності.

Значна сума штрафу за порушення правил карантину (від 17 до 34 тис. грн.) спонукає суди набагато прискіпливіше вивчати всі обставини справи, адже такий розмір штрафу означає значну суспільну небезпеку від вчиненого. Навряд пробіжка в парку наодинці може такою вважатись, особливо враховуючи рекомендації ВООЗ бути фізично активними.

Ми рекомендуємо не визнавати свою вину під час судового розгляду і вимагати від поліції доказів того, що ваші дії становили суспільну небезпеку. Також рекомендуємо під час складання протоколу або відразу після звернутись за допомогою до адвоката.

  • Чи закривають церкви на період карантину?

Уряд не закриває церкви, проте масові та релігійні заходи заборонені. Релігійні свободи не обмежені, однак краще залишайтесь вдома.

Роз'яснення щодо карантину_2-02

 

  • Хто контролюватиме дотримання заходів карантину? Чи буде поліція стояти на входах в парки?

Контроль за дотриманням правил карантину в публічних місцях буде здійснювати Національна поліція та Національна гвардія. Однак військовослужбовці Нацгвардії не мають права затримувати за адміністративні правопорушення та складати протоколи. Це виключні повноваження поліції. Затримання, які здійснюють муніципальні варти/охорони без присутності поліції, незаконні.

  • Чи можна ходити по вулиці втрьох?

Уряд дозволяє пересуватись лише вдвох. Але при цьому не зазначає, яка відстань має бути між людьми, які прямують в одному напрямку. Таким чином цю норму ми вважаємо абсурдною, але закликаємо під час пересування з іншими людьми дотримуватись безпечної дистанції. Окрім того, відповідно до Постанови Кабміну під час супроводу дітей кількість супроводжуючих необмежена. В такому випадку вас не можуть оштрафувати. Однак ми не рекомендуємо зловживати цим задля нашої спільної безпеки.

  • Чи дозволено виходити на вулицю з дітьми? Чи можна дітям молодше 14 років виходити самим на вулицю?

Дітям до 14 років рекомендовано виходити на вулицю тільки у супроводі батьків чи опікунів. Постанова № 211 не дозволяє дітям перебувати без супроводу в громадських місцях. Але! Як сказано вище, законодавство не містить чіткого визначення громадських місць. Однак ми рекомендуємо дітям не покидати домівку без супроводу дорослих задля їхньої ж безпеки.

  • Чи можна гуляти навколо будинку?

Це не заборонено, але діють інші обмеження: не можна пересуватися групами більше двох осіб та ходити в парки/сквери, зони відпочинку тощо. Гуляти можна і на більші відстані.

  • В якому випадку людям старше 60 років можна виходити на вулицю?

Люди старше 60 років поки що мають сидіти вдома, за винятком окремих категорій (держслужбовці, працівники стратегічних підприємств тощо). Вони належать до групи підвищеного ризику, відтак — потребують самоізоляції. Тобто, по-перше, вони мають перебувати у визначеному ними місці самоізоляції, а по-друге, утримуватися від контакту з іншими особами — крім тих, з якими вони спільно проживають. Тим не менше, це не перешкоджає їм у походах до магазинів, пошти тощо. Кабмін дозволив людям, що знаходяться на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, відвідувати магазини та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше, ніж два кілометри від місця самоізоляції. Однак вимога щодо саме двох кілометрів не обґрунтована жодним чином. Якщо вам необхідно відвідати магазини чи інші місця торгівлі для купівлі товарів, яких немає в межах двох кілометрів від місця самоізоляції, ви маєте право це зробити. Інакше це буде непропорційним обмеженням і  може розглядатись як дискримінація за віком, що заборонено Конституцією.

Тим не менше, ми закликаємо вас мінімізувати пересування.

  • Чи можна гуляти в парках чи скверах? 

Ні. Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон забороняється окрім випадків вигулу домашньої тварини або службової необхідності.

Законодавство не дає чіткого визначення службової необхідності. Ця невизначеність дозволяє громадянам на власний розсуд визначати цю необхідність. Притягти до відповідальності в такому випадку вас зможуть тільки якщо ви визнаєте, що перебували в забороненому місці без службової необхідності чи домашньої тварини.

Роз'яснення щодо карантину_2-03

 

  • Чи є обмеження для вигулу домашніх тварин? 

Вигул домашніх тварин в парках та скверах дозволяється лише однією людиною.

При цьому, відносити до домашніх тварин за законом можна всіх тварин, які люди тримають вдома — не тільки собаки, а й коти, хом’яки, черепахи, папуги, крокодили, світлячки, равлики тощо. Тим не менше, не рекомендуємо вам зловживати цією прогалиною та радимо вигулювати лише тих тварин, які справді потребують вигулу.

  • Чи правда, що магазини, банки та аптеки мають забезпечувати відвідувачів масками або респіраторами?

Ні, це неправда. Установи та магазини, робота яких дозволена у період карантину, мають лише контролювати, щоб відвідувачі перебували у будівлях та на території закладів виключно в масках та респіраторах. Обов’язок забезпечення себе масками покладається на відвідувачів.

  • Чи можна проводити мирні зібрання? 

Як не дивно, але можна, при чому без обмежень за кількістю учасників. Обмеження щодо мирних зібрань за статтею 39 Конституції України може встановити лише суд відповідно до закону. Також це обмеження може бути запроваджено як частина заходів надзвичайного або воєнного стану. Карантин та оголошений по всій країні стан надзвичайної ситуації не є підставою для обмеження свободи зібрань.

Тим не менше, якщо ви вирішили провести мирне зібрання, ми рекомендуємо вам дотримуватись усіх рекомендацій щодо недопущення поширення коронавірусу.

Ми вимагаємо, щоб протиепідемічні заходи запроваджувались у суворій відповідності до вимог Конституції та законів. Майже за місяць карантину законодавці та Кабмін мали можливість виправити ті положення законодавства, які були недолугими чи стояли на заваді введенню правомірних обмежень.

Карантин колись закінчиться і важливо, щоб після нього в нас лишились права і свободи, тож про це думати слід вже сьогодні.

Також рекомендуємо прочитати: 

аналіз обмежень від Харківської Правозахисної Групи: https://bit.ly/KhPG_211 

юридичні аспекти затримання під час карантину: https://bit.ly/JustTalk_44-3  

судова статистика у справах про порушення карантину: https://bit.ly/stat_44-3 

як захищатись, якщо притягують до відповідальності за порушення карантину: https://bit.ly/zakhyst_44-3 

 

Дотримуйтесь рекомендацій, захищайте свої права і будьте здорові!

Поділитися

Інші новини