Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Асоціація УМДПЛ закликає невідкладно реформувати СБУ та позбавити її слідчих функцій

5 листопада експерт Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв взяв участь у дипломатичному сніданку, на якому експерти громадського сектору обговорили з представниками дипломатичного корпусу питання реформування Служби безпеки України та відповідний законопроєкт, нещодавно внесений на розгляд Офісу Президента України.

Захід організували Центр протидії корупції та Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ. В обговоренні взяли участь представники дипломатичних місій та міжнародних організацій в Україні. 

Михайло Каменєв та
Михайло Каменєв та Олена Щербан, юристка ЦПК

Серед експертних рекомендацій – системно реформувати СБУ без впливу радянського спадку, деполітизувати та демілітаризувати службу і законодавчо забезпечити належний цивільний контроль за роботою.

“СБУ має швидко перетворитися на сучасну розвідувальну службу, бо слідчі функції в мілітаризованій СБУ суперечать Конституції та сприяють порушенням прав людини, зокрема в незаконних СІЗО цієї служби. Досвідчені та кваліфіковані слідчі СБУ повинні отримати можливість перейти на службу до інших органів досудового розслідування”, — зазначає Михайло Каменєв.

Зазначимо, що прийнятий у 2018 році Закону “Про національну безпеку України” у статті 19 містить вичерпний перелік функцій СБУ, який відповідає уявленням про сучасну розвідувальну службу:

“Служба безпеки України є державним органом спеціального призначення з правоохоронними функціями, що забезпечує державну безпеку, здійснюючи з неухильним дотриманням прав і свобод людини і громадянина:
1) протидію розвідувально-підривній діяльності проти України;
2) боротьбу з тероризмом;
3) контррозвідувальний захист державного суверенітету, конституційного ладу і територіальної цілісності, оборонного і науково-технічного потенціалу, кібербезпеки, економічної та інформаційної безпеки держави, об’єктів критичної інфраструктури;
4) охорону державної таємниці”.

Слід також звернути увагу, що реформування Служби безпеки України є на порядку денному реформ вже багато років, втім досі СБУ продовжує здійснювати досудове розслідування та працювати за старими лекалами замість того, щоб перетворитися на сучасний європейський контррозвідувальний орган. 

Поділитися

Інші новини