Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Підсумки моніторингу: Наявні у поліції жетони не виконують функцію ідентифікації

3 лютого 2017 року, у приміщенні УКМЦ (Київ) Моніторингова кампанія «Поліція під контролем» оголосила результати перевірки виконання поліцією нових вимог законодавства в частині ідентифікації. За підсумками моніторингу, що виявив порушення цих вимог у Києві та регіонах, громадськість рекомендувала передбачити Законом «Про Національну поліцію» відповідальність за відсутність жетону та заборону його фіксувати на фото/відео пристрої.

085A5722 - копия

«Наявні у поліції жетони не виконують функцію ідентифікації – вони нечитабельні з близької відстані, а зафіксувавши їх на фотографії, неможливо потім розгледіти персональний номер поліцейського. При цьому, зафіксувавши номер можна  потім його вказати у скарзі на неправомірні дії поліцейського. Таким чином можна уникнути відписок з боку поліцейського керівництва, що “неможливо встановити особу порушника”», — зазначає Сергій Перникоза, координатор моніторингової кампанії «Поліція під контролем».

Перникоза - копия

За даними моніторингового звіту,  23% з опитаних працівників поліції досі не видали жетони; тільки 12% з тих, у кого жетони є – носять їх на однострої; 7% дозволили сфотографувати жетони на перше прохання моніторів; Поліцейський однострій є тільки в працівників патрульної поліції. Однострій колишніх працівників міліції або старий, або куплений за власні кошти; У двох випадках поліцейські взагалі відмовились показувати посвідчення в одному – відбулось затримання моніторів за відеозйомку.

Каменєв - копия

«Анонімність породжує безкарність. Саме тому ми і розробили два законопроекти. Один -вдосконалює персональну ідентифікацію для поліції, другий – запроваджує ідентифікацію для військовослужбовців Національної гвардії, які охороняють громадський порядок (крім зони АТО). Тепер завданням прогресивної частини депутатського корпусу та громадянського суспільства є домогтись прийняття та ефективної імплементації» – зазначив Михайло Каменєвекс-юрист Національної поліції України, Голова ГО «Правозахисна Ініціатива».

Кампанія з моніторингу поліції тривала з 10 по 30 січня 2017 року в Ужгороді, Харкові, Вінниці, Києві, Київській області, Дніпрі та Тернополі. 18 громадських моніторів, які здійснили 27 візитів, пройшли спеціальну підготовку. Факти, виявлені під час перевірки роботи патрульної поліції, монітори фіксували за допомогою відео та записів у анкетах монітора.

085A5718 - копия

Під час прес-конференції історією про факт незаконного затримання монітора поділилися Володимир Шевченко, Голова правління «Тернопільска Правозахисна Група».  Правозахисник Третяк Юлія розповіла про позитивний досвід впливу моніторингу на роботу поліції у Харкові.

Повний текст звіту моніторингу «Поліцейські жетони» можна переглянути – тут.

 

Поділитися

Інші новини