Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Що далі із незаконним збагаченням: законопроекти

Final Exam Schedule (4)

Якщо ще не втомилися від політико-юридичних новин, то цей допис для вас. Оскільки стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення нещодавно була визнана неконституційною, Президент та народні депутати взялися це негайно виправляти.

Зараз у парламенті вже зареєстровано 6 законопроектів про повернення норми про незаконне збагачення до чинного законодавства: ✔️ № 10103 → bit.ly/2HoviOg✔️ №10110 → bit.ly/2NHfG9I✔️ №10110-1 → bit.ly/2TJzVcE✔️ №10110-2 → bit.ly/2F0DOBB✔️ №10110-3 → bit.ly/2NTLoB0✔️ №10110-4 → bit.ly/2EXqzS1

«Незаконне збагачення — це злочин, його скасовано рішенням Конституційного суду. Воно вже набуло чинності. Вже такого злочину немає. Результат — 65 кримінальних проваджень, які розслідували детективи НАБУ, вже закриті. Частину з них, де була сукупність злочинів, продовжують розглядати, але вже не в частині незаконного збагачення.

Якщо зараз Верховна Рада ухвалить закон і поверне цю статтю, то вона не буде розповсюджуватися на весь час до дня ухвалення. Ті, хто зараз були фігурантами цих 65 проваджень, вже по суті уникли відповідальності. За ці 5 років за будь-які набуття у власність якихось активів, які значно розходяться з їхніми доходами (різниця має бути десь 900 тисяч гривень для того, щоб це стало злочином), їх вже неможливо притягнути до відповідальності.

Основна думка цього рішення, що в нинішній редакції, яка була чинною, стаття про незаконне збагачення порушує принцип презумпції невинуватості, оскільки переносить тягар доказування зі сторони обвинувачення на сторону захисту», – коментує питання для Громадське радіо юрист, експерт Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін. Новина із коментарем фахівця на сайті радіо повністю тут.

Про це Рішення №1-р/2019 Конституційного Суду України ми уже писали ось тут. Читайте саме рішення КСУ повністю за посиланням.

Цей допис також доступний на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини