Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Що змінилося в реформі органів правопорядку наприкінці 2018: дайджест

50303897_1993199920766297_444070107686109184_n

В останні два місяці 2018-го багато чого трапилося у реформах органів правопорядку. Отже, розповідаємо:

📖 Національна поліція України
✔️ Поліції надали нові інструменти для забезпечення прав водіїв
Читайте текст Закону № 2612-VIII на сайті Верховної Ради → goo.gl/znYyZ6, а електронний кабінет водія доступний за адресою → goo.gl/MrN47w

✔️ Конституційний Суд України закрив провадження щодо збирання поліцією зразків ДНК
Ухвалу Конституційного Суду України від 06.12.2018 № 10-уп шукайте тут → goo.gl/XM1JkD, а окрема думка Станіслава Шевчука стосовно ухвали доступна за посиланням → goo.gl/y8V4MF

✔️ Конституційний Суд України визнав неконституційним негайне застосування стягнення за адмінправопорушення
Рішення Конституційного Суду України від 23.11.2018 № 10-р → goo.gl/Ye2PC5

📖 Прокуратура
✔️ Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів стала розпорядником бюджетних коштів, а саме 7 грудня Президент підписав Закон про Державний бюджет на 2019 рік, в якому Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів вперше визначена самостійним розпорядником бюджетних коштів.

✔️ Процесуальне керівництво кримінальними провадженнями Державне бюро розслідувань
Після запуску Державного бюро розслідувань процесуальне керівництво його кримінальними провадженнями здійснює Генеральна прокуратура України.

📖 Державне бюро розслідувань
✔️ 27 листопада Державне бюро розслідувань офіційно розпочало роботу
В цей день 300 слідчих склали присягу та було зареєстровано перші кримінальні провадження. Одночасно запрацювали центральний апарат та сім територіальних управлінь Бюро, які поширюють свою діяльність на всю Україну.

✔️ Призначені керівники територіальних управлінь ДБР
23 з 27 переможців конкурсів на зайняття керівних посад у Державному бюро розслідувань, який був проведений «зовнішньою» конкурсною комісією ще в липні, були призначені на посади після запуску роботи ДБР

✔️ Правоохоронний парламентський комітет підтримав законопроект про парламентський контроль за діяльністю ДБР. Картка законопроекту № 9326 на сайті Верховної Ради → goo.gl/RtBb1J

📖 Кримінальне правосуддя
Проблемним залишається питання гармонізації та наближення кримінального та кримінального процесуального законодавства до європейських стандартів.
✔️ Верховна Рада України ухвалила закон про кримінальні проступки
✔️ Верховний Суд вирішив проблему кваліфікації насильницьких злочинів правоохоронців
✔️ Парламент не подолав вето Президента на Закон про приватну детективну діяльність

Читайте інформаційний бюлетень повністю на нашому сайті: українською та англійською. Підписуйтеся на розсилку тематичного бюлетеня на вашу електронну скриньку тут.

Читайте цей допис також на нашій Facebook-сторінці. Бюлетень підготовлено Асоціацією УМДПЛ та Центр політико-правових реформ за підтримки Європейського Союзу.

Поділитися

Інші новини