Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Щодо подій, які сталися 9-го лютого в київському Подільському управлінні поліції

original

Ми детально вивчили загальнодоступні матеріали по ситуації за участі поліції, які сталася у суботу, 9-го лютого в київському Подільському управлінні поліції та зазначаємо, що недопустимими є неоформлені затримання активістів та непропорційне застосування сили.

Незаконні затримання суттєво посягають на права і свободи людини, адже активісти не знали свого процесуального статусу та були обмежені у свободі пересування. Відповідно, не було повідомлено про причини затримання, роз’яснено права, складено протоколи за ст. 208 КПК України, повідомлено безоплатну вторинну правову допомогу про випадки затримання.
Щодо непропорційного застосування сили – поліція уповноважена застосовувати фізичну силу та спеціальні засоби, однак виключно у разі необхідності, тобто у разі загрози для життя і здоров’я, для відбиття нападу тощо. Але такі заходи мають бути пропорційними, тобто, бити лежачу людину, яка не чинить опору, або людей, які мирно залишають територію відділення поліції, недопустимо за жодних умов. На жаль, цим зловживали спецпідрозділи міліції «Беркут» в минулому, цим зловживає поліція особливого призначення зараз.

Також нагадуємо, що свободу мирних зібрань гарантує ст. 39 Конституції Україні й, відповідно, обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону. Таким чином, припинення мирного зібрання може відбуватись лише на підставі рішення суду. Крім того, навіть якщо у поліції були підозри до окремих осіб, які перебували у той момент на мирному зібранні – то це не дає права чіпати решту та припиняти їх участь у вираженні своїх поглядів.

Враховуючи вищевикладене, закликаємо:

  1. Державному бюро розслідувань – провести повне, всебічне та неупереджене розслідування порушень прав і свобод людини,
  2. Департаменту процесуального керівництва за діяльністю ДБР Генеральної прокуратури України – належним чином організувати  повне, всебічне та неупереджене розслідування порушень прав і свобод людини;
  3. Національній поліції та МВС України – публічно надати оцінку діям підлеглих та ініціювати службове розслідування за фактами порушень, зокрема порушень етичних правил поведінки поліцейського;
  4. громадянському суспільству, активістам та медіа – надсилати слідчим ДБР докази у вигляді фото-, відеоматеріалів тощо, які стосуються подій 9 лютого на Контрактовій площі.

Нагадаємо, 9 лютого на Контрактовій площі у Києві між учасниками акції «Хто замовив Катю Гандзюк?» та поліцією сталися сутички, де були постраждалі та затримані.

Фото зі сторінки «Поліція Києва» у Facebook

Поділитися

Інші новини