Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Скарги на поліцію передаватимуться далі. Підсумки піврічної роботи гарячої лінії в зоні ООС

img_20181024_164309

Про результати роботи гарячої лінії в зоні Операції об’єднаних сил (далі – ООС) та подальше спільне співробітництво в сфері безпеки між правоохоронцями та громадськістю говорили в рамках дводенної робочої поїздки активісти правозахисного центру «Поступ» та Асоціації УМДПЛ.

Участь у візиті взяв координатор моніторингової кампанії асоціації УМДПЛ Сергій Перникоза та Євген Васильєв із правозахисного центру «Поступ». Мета таких зустрічей — створити систему швидкого та ефективного реагування на факти правомірних дій з боку співробітників поліції.

Нагадаємо, з квітня 2018 року в зоні проведення ОСС працює гаряча лінія по фіксації порушень прав людини органами правопорядку. За шість місяців роботи було оброблено 187 скарг. Основне завдання такої гарячої лінії — це фіксація протизаконних дій з боку силовиків і надання відповідних консультацій.

img_20181024_185849

Зокрема, правозахисники із ознайомчим візитом відвідали Рубіжанський відділ поліції ГУНП в Луганській області та поспілкувалися із заступником начальника Рубіжанського відділу поліції Антоном Потурайко, а також зустрілися із Павлом Лисянським, представником Уповноваженого з дотримання прав людини в Донецькій і Луганській областях. Із паном Лисянським було погоджено можливість передачі консультантами гарячої лінії складніших звернень представнику Уповноваженого для їхнього подальшого вирішення із причин обмежених повноважень і ресурсу на місцях.

Крім того, відбулася також зустріч і з представниками Моніторингової місії ООН з прав людини в Луганській і Донецькій областях. Зазначимо, що у рамках мандата в них є можливість здійснювати моніторинг судових засідань, візити до місць несвободи і перенаправляти справи в належні державні установи. У результаті підсумком зустрічі стала домовленість про спільне співробітництво, за умовами якого правозахисники передаватимуть подібні звернення безпосередньо до Моніторингової місії.

img_20181024_175611_0

Цілодобова гаряча лінія працює за підтримки Фонда сприяння демократії Посольства США в Україні.

За матеріалами сайту правозахисного центру «Поступ»

Читайте також: Найбільше конфліктів у людей на Сході виникає під час перетину блокпостів, — правозахисники

Поділитися

Інші новини