Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Експерти пояснили поліції роль Custody Records у забезпеченні прав людини

Протягом чотириденного тренінгу, що розпочався 13 грудня в Херсоні, працівники ізоляторів тимчасового тримання вчилися працювати в межах нового підходу. Відповідно до нього, для забезпечення дотримання прав людини облік усіх дій із затриманими в ізоляторі здійснюється за допомогою системи Custody records. Під час навчання поліцейські обговорили разом із експертами базові гарантії затриманої особи, роль та призначення системи Custody Records, захист медичних даних в ізоляторі тимчасового тримання, особливості права на приватність, порядок роботи й використання відеоінформації, а також багато інших важливих питань щодо забезпечення дотримання прав затриманої особи та поліцейських.

25443213_1534153993373007_5332683000938415027_n-648x329

До навчання поліцейських долучилися представники Управління забезпечення прав людини Національної поліції України,  Експертного центру з прав людини, Асоціації УМДПЛ, Інституту миру і порозуміння, Гендерного клубу Дніпро, Херсонського регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги, Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, судової системи.

Custody Records — це система електронного обліку всіх дій в ізоляторах тимчасового тримання. З одного боку, цей інструмент захищає людину, яка перебуває в ізоляторі тимчасового тримання, від можливих порушень її прав, а з іншого – поліцейських, які працюють в ізоляторі, від безпідставних звинувачень на їх адресу.

За словами Євгена Крапивіна, експерта Асоціації УМДПЛ, система Custody Records матиме стримуючий від порушень ефект у забезпеченні прав і свобод затриманої особи.

«Відеофіксація, електронна база даних та дані, зібрані під час первинного інтерв’ю із затриманим – все це дозволить ефективно розглядати скарги на неправомірні дії поліцейських. Причому, якщо на поліцейського буде незаконно тиснути прокурор чи адвокат, – в нього буде великий масив даних для доказів належності та своєчасності своїх дій. Саме тому ми говоримо про підвищення безпеки і затриманого, і поліцейського», — зазначив Євген Крапивін.

Усі запропоновані до навчання теми дали можливість поліцейським зрозуміти важливість впровадження системи Custody Records для забезпечення  дотримання прав людини в ізоляторах тимчасового тримання, а також дали розуміння цілей і завдань Custody Records, місії діяльності інспекторів, які працюватимуть із системою.

IMG_2996-648x331

Ініціаторами впровадження такої системи в діяльності ізоляторів стали Управління забезпечення прав людини, Українська фундація правової допомоги та Експертний центр з прав людини за підтримки програмної ініціативи «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» та сприяння ГУНП в Херсонській області.

Джерело

Матеріали за темою:

Що таке система Custody Records в ІТТ?

Система Custody Records захищатиме права людини в ІTT

Поділитися

Інші новини