Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Українські підлітки відвідають майстер-класи про основи спілкування з поліцією

У всіх дітей – зі звичайних сімей, тих, що опинилися у cкладних життєвих обставинах чи дітей, позбавлених батьківського піклування – є спільна потреба знати свої права під час спілкування з поліцією. Задля підвищення рівня правоосвіти неповнолітніх 24 тренери об’єднали зусилля у рамках нового проекту Асоціації УМДПЛ. Протягом лютого-травня 2018 року по всій Україні пройдуть майстер-класи для неповнолітніх/осіб із вразливих груп населення про основи спілкування з поліцією.

DSC_4832

Під час майстер-класів тренери з усієї України розповідатимуть підліткам про їхні права, використовуючи 7-серійний анімаційний фільм «Ти і поліція». Тренерська команда розпочала підготовку до правоосвітніх заходів під час тренінгу 19-20 січня 2018 року в Освітньому домі прав людини у Чернігові.

DSC_4764

Серед учасників тренінгу з усієї України були регіональні координатори взаємодії з громадськістю Уповноваженого з прав людини, працівники соціальних служб, практичні психологи та співробітники бюро надання правової допомоги з усієї України. Тренери сформували спільне бачення вирішення проблем, які можуть виникнути у неповнолітніх під час спілкування з поліцією, особливостей роботи з дітьми у конфлікті з законом та використання візуального матеріалу під час майстер-класів.

DSC_4380

За словами Тетяни Шубенко, учасниці тренінгу з Піщанського району Вінницької області, у її районі відбувається замало правоосвітніх заходів. «Піщанський район знаходиться на кордоні з Республікою Молдова. У нас проживає багато молдован та представників ромської національності. З боку поліцейських часто трапляються випадки порушень прав неповнолітніх з цих національних меншин. Дітям необхідно пояснювати, як можна захистити себе правовим шляхом», – розповіла Тетяна, співробітниця Піщанського бюро правової допомоги, про актуальність підвищення рівня правоосвіти молоді у своїй громаді.

DSC_4493

Тетяна, як і всі учасники просвітницького проекту Асоціації УМДПЛ, проведе щонайменше 3 майстер-класи про основи спілкування з поліцією для неповнолітніх. Серед її планів також створення школи правової грамотності на базі місцевої спеціалізованої школи-інтернату з порушеннями слуху та мови. Тетяна постійно шукає нові ідеї, матеріали, методики викладання, а також партнерів, зокрема і серед представників поліції.

Про способи взаємодії з поліцією та досвід просвітницької діяльності шкільних офіцерів поліції у навчальних закладах учасники тренінгу мали можливість дізнатися від представників патрульної поліції Катерини Белугіної та Дмитра Парвова.

DSC_4836

Тренінг для тренерів також став майданчиком для обміну досвідом щодо проведення правоосвітніх заходів для різної підліткової аудиторії.

Соціальний педагог Аліна Солнишкіна, Дніпропетровська область, підкреслила цінність обміну досвідом з регіональними координаторами взаємодії з громадськістю Офісу Уповноваженого з прав людини, які вже використовували візуальний матеріал під час правоосвітніх заходів у областях. «Вперше усі серії анімаційного фільму я переглянула під час тренінгу. Завдяки обговоренням у групах можна зробити раціональні висновки про те, як краще подавати інформацію підліткам різних вікових категорій, вразливих груп населення», – зазначила Аліна.

DSC_4478

Справжні тренери вміють зацікавити підлітків будь-якою темою. Проте навіть найдосвідченіші з них не припиняють вдосконалювати свої тренерські навики та вміння.

«90% моєї роботи – проведення тренінгів, – сказав Роман Зенько, соціальний працівник Центру відвідування для дітей та молоді, які знаходяться в конфлікті з законом. –  Я намагаюся допомогти дітям зрозуміти, як їм самостійно вирішити проблемні питання, щоб покращити їхнє життя та життя оточення. Це важка справа. Однак завдяки об’єднанню зусиль з колегами-однодумцями, я розумію, що неформальна освіта спроможна зробити ривок до бажаних результатів».

DSC_4432

Протягом наступних п’яти місяців тренери проекту проводитимуть майстер-класи для неповнолітніх/осіб з вразливих груп населення по всій Україні та організують круглі столи з представниками ювенальної превенції відділів Національної поліції України.

Поширити знання серед неповнолітніх про основи спілкування з поліцією з використанням анімаційного фільму «Ти і поліція» можуть не лише тренери проекту Асоціації УМДПЛ. Інформаційні матеріали знаходяться у відкритому доступі за посиланням: https://goo.gl/ocp6MM

Якщо ви хочете, щоб майстер-клас «Ти і поліція» відбувся у Вашому навчальному закладі, звертайтеся до Оксани Полулях, керівника проекту «Підвищення рівня правоосвіти та здатності захищати власні права під час спілкування з поліцією» – (044) 253-40-36, umdpl.association@gmail.com. Особливу увагу буде приділено дітям, які перебувають в дитячих будинках, інтернатних установах, професійно-технічних училищах.

DSC_4682

Долучитися до нашої спільноти та стежити за новинами проекту можна за хештегом #підліткам_про_поліцію Facebook-сторінці Асоціації УМДПЛ.

Проект «Підвищення рівня правоосвіти та здатності захищати власні права під час спілкування з поліцією» реалізується Асоціацією УМДПЛ в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цього повідомлення є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Поділитися

Інші новини