Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Українські поліцейські не мають однозначної позиції щодо комерційного сексу — дослідження

49263407041_e3a1a22af3_c

Працівники поліції в Україні заплуталися у розумінні питання комерційного сексу: попри те, що майже 60 % сприймають комерційний секс як природне явище, на яке діяльність правоохоронних органів не впливає, понад 80% вважають його комерційним злочином. При цьому, лише 22% опитаних обізнані про статистику поширення ВІЛ в Україні. Про це свідчать результати дослідження у рамках спільного проекту Асоціації УМДПЛ та благодійної організації «ЛЕГАЛАЙФ-УКРАЇНА».

Правоохоронці переважно сприймають комерційний секс як злочин, а секс-працівниць як жертв (84,5%), до таких висновків прийшли правозахисники за результатами дослідження «Ставлення представників правоохоронних органів до секс-працівниць та комерційного сексу», котре відбулося в рамках спільного проекту Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів та благодійної організації «ЛЕГАЛАЙФ-УКРАЇНА». «Дослідження проводилося, щоб виміряти рівень стигми і дискримінації секс-роботи та безпосередньо секс-працівниць. Це, на нашу думку, буде визначати, наскільки доступною буде можливість отримати будь-яку допомогу та медичне лікування від самих поліцейських», – Сергій Перникоза, координатор моніторингових кампаній АУМДПЛ.

49263608142_4b050d43c3_c

З усіх опитаних 67,2% поліцейських вважають, що секс-працівниці є аморальними девіантами, а 59,2% схиляються до думки, що комерційний секс – природне явище, на яке діяльність правоохоронців не впливає. Водночас, комерційний секс як власний вибір жінки підтримують 37,7% опитаних правоохоронців, а 80,1% учасників опитування розмежовують дорослий комерційний секс та сексуальну експлуатацію дітей, хоча медіа та окремі активісти часто намагаються поєднати ці дві речі – зазначила незалежна дослідниця, експертка з дослідження Оксана Ковтун. 

49263607982_8c3188d334_c

При цьому, 55,4% тих, хто взаємодіє з секс-працівницями під час виконання своєї роботи, вказали такі прояви взаємодії: 1) притягнення до адміністративної відповідальності (49), тобто складання адміністративних протоколів; 2) затримання (46) у вигляді виявлення, допит, конвоювання осіб, контроль, проведення досудового слідства, реагування на заяви; 3) опитування (38) в якості свідків, консультування, отримання інформації, проведення профілактичних бесід, спілкування. Незаконне затримання секс-працівниць, складання на них протоколів про адміністративне правопорушення без достатніх на те підстав або з порушеннями, чи пов’язане з відбиранням грошей або особистого майна секс-працівниць – це перелік неправомірних дій  щодо секс-працівниць з боку поліцейських.

Директорка БО «ЛЕГАЛАЙФ-УКРАЇНА» Наталія Ісаєва також говорить про проблеми секс-працівниць з доступом до медичної допомоги і нереєстрацією заяв про зґвалтування при зверненні до поліції. «Ми плануємо звертатися до поліцейських департаментів на місцях щодо тісної співпраці, щоб зупинити розповсюдження ВІЛ та дотримуватися прав людини по відношенню до секс-працівниць», – наголосила пані Ісаєва.

49263607437_1ebd9d0169_c

За словами Ігоря Райкова, представника Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Національної поліції України, оскільки таке поняття як «секс-працівниця» в українському законодавстві не визначено, це викликає певні складнощі з розуміння його на практиці. «У своїй діяльності Національна поліція діє за чинним законодавством, якщо воно якимось чином зміниться, це, відповідно, вплине і на роботу поліцейських», – зазначив чиновник.

Відмітимо, що за результатами дослідження 39,1% опитаних поліцейських підтримує легалізацію або декриміналізацію, 32,5% – повну криміналізацію, при цьому тільки 5,2% є прихильниками часткової криміналізації, а 1,4% – шведської моделі.

Повний відеозапис прес-конференції можна переглянути на youtube-каналі Українського кризового медіа-центру.

49263405896_14fe6f48d5_c

Детальніше про дослідження

Протягом поточного року у всіх регіонах України відбулися тренінги по подоланню стигми та дискримінації стосовно секс-працівників для працівників поліції, серед яких і було проведено опитування, яке і лягло в основу дослідження. В опитуванні взяли участь 2070 правоохоронців, із яких лише 11,5% взаємодіють з секс-працівницями у межах функціональних обов’язків, зокрема, 37,8% опитаних є дільничними, 18,1% – патрульними, 19,0% – працівниками кримінальної поліції, а 16,6% не вказали в анкеті власну посаду. 

Опитування не є репрезентативним для представників правоохоронних органів України, проте його результати можуть бути орієнтиром для подальшого планування масштабних досліджень щодо того чи іншого аспекту комерційного сексу. Буклет за результатами дослідження завантажуйте за посиланням.

Дослідження «Ставлення представників правоохоронних органів до секс-працівниць та комерційного сексу» відбулося в рамках спільного проекту Асоціації УМДПЛ та БО «ЛЕГАЛАЙФ-УКРАЇНА» «Подолання стигми та дискримінації стосовно секс-працівників з боку представників правоохоронних органів на національному та регіональному рівнях» за фінансування Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

IMG_20191220_155917

Довідково

Благодійна організація «ЛЕГАЛАЙФ-УКРАЇНА» – це самоорганізація секс-працівників України, які об’єдналися з метою створення сильного стабільного руху здатного впливати на політику та захищати права та інтереси спільноти. Члени організації – активісти і лідери спільноти секс-працівників з різних регіонів України, які незалежно від їх особистих симпатій, інтересів та приналежності до інших організацій готові працювати разом, вести адвокаційну діяльність на благо всієї спільноти, приймати рішення і нести за них відповідальність перед спільнотою.

Організація тісно співпрацює з міжнародними партнерами та входить до складу міжнародних мереж секс-працівників SWAN, NSWP. З 2015 року організація забезпечує роботу цілодобової Національної гарячої лінії з метою надання безоплатної правової допомоги секс-працівникам за тел. 050-450-777-4, 067-450-777-4. Наразі організація ставить собі амбітну мету – змінити закони України та скасувати покарання за секс-працю в Україні.

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) — неурядова правозахисна організація, що здійснює системний всеукраїнський моніторинг дотримання прав людини та основоположних свобод у діяльності правоохоронних органів. Місією Асоціації УМДПЛ є забезпечення дотримання прав та свобод людини у роботі правоохоронних органів шляхом розвитку дієвого громадського контролю.

Благодійна організація «100% ЖИТТЯ» — найбільша пацієнтська організація в Україні, місія якої  – боротьба за життя! Мережа працює з пацієнтами та для пацієнтів, в тому числі представляючи інтереси людей, які живуть з ВІЛ, в 25 регіонах України. Мережа працює з 2001 року та є одним з основних реципієнтів та виконавцем проектів Глобального Фонду та USAID в Україні. БО «100% ЖИТТЯ» є провідним партнером держави у впровадженні медичної реформи та розробником системи E-Health.

Поділитися

Інші новини