Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

В’язнична професія – це більше ніж замикання дверей камер

За рутиною поточних справ персонал пенітенціарних установ не має забувати про важливе призначення, особливі етичні засади, пріоритет поваги до прав засуджених. Начальники установ виконання покарань та слідчих ізоляторів є ключовими особами у формуванні культури і етики поведінки у в’язниці. З метою підвищення професійної майстерності та розвитку професійних компетентностей керівники пенітенціарних установ пройшли спеціалізований курс «Ефективний пенітенціарний менеджмент». Курс був проведений з 5 по 16 лютого 2018 року у Білоцерківському центрі підвищення кваліфікації персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України.  

13 лютого 2018 року інформаційне заняття провели представники Асоціації УМДПЛ Олександр Федорук та Олена Островська.

DSC_0669
Олена Островська, програмний менеджер Асоціації УМДПЛ, презентувала новий напрям Асоціації УМДПЛ «Правосуддя у кримінальній юстиції» та пояснила, в чому саме полягає актуальність цього питання. Олена звернула увагу на наявні проблемні питання сучасного кримінального процесуального законодавства та його застосування в кримінальному провадженні та судочинстві. «Особам, які утримуються в пенітенціарних установах, бракує знань про їхні права на судовий захист від моменту затримання і до касаційного перегляду судових рішень. Важливо, аби керівники пенітенціарних установ забезпечували підопічних можливістю отримати правову допомогу. Одним із способів підвищення правових знань може стати доступ до правової літератури, розміщеної на сайті Асоціації УМДПЛ», – зазначила Олена.

DSC_0663

Олександр Федорук, керівник пенітенціарного напряму Асоціації УМДПЛ, презентував результати дослідження «В’язниця очима в’язнів», у рамках якого експерт опитав ув’язнених чоловічих виправних закладів. Дослідження Експертного центру з прав людини відкриває новий рівень, нові аспекти та погляди на систему виконання покарань. Більшість наявних досліджень відображають стан дотримання прав засуджених та законність дій адміністрації установ. При цьому, із поля зору випадає найголовніше – людина, її думки, почуття, особливості сприйняття нею дійсності в умовах неволі.

DSC_0666

На думку Олександра Федорука, керівників пенітенціарних установ завжди цікавить, що думають в’язні про їхню роботу. Натомість при формуванні правил поведінки засуджених та ув’язнених у пенітенціарних установах їхня думка фактично не враховується. «Ці правила передбачені законодавством та нормативно-правовими актами. На основі відповідей за ключовими показниками, передбаченими анкетою, адміністрація може об’єктивно оцінити ефективність роботи тієї чи іншої установи. Дослідження звертає увагу керівництва установ на негативні практики пенітенціарної системи, які механічно повторюються персоналом з року в рік і часто видаються уже чимось звичним», – каже правозахисник.

З результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням.

Поділитися

Інші новини