Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відеоспостереження створює відчуття безпеки, але є загрози для захисту персональних даних, – експерти

В Україні працюють десятки тисяч відеокамер із різним функціоналом. З кожним роком ця кількість зростає – все більше міст та селищ запроваджують системи відеонагляду для безпеки своїх громад. З однієї сторони це благо, а з іншої – певні загрози для приватного життя.

DSC_0631

6 липня під час пресконференції Відеоспостереження у публічних місцях – захищаємо персональні дані” учасники обговорили можливі проблеми, які виникають під час неправомірного встановлення або неналежно захищеного функціонування систем відеоспостереження, порушення приватності та витоку даних у цих системах.

51294372929_3ec63dce0f_o “Асоціація УМДПЛ вже протягом кількох років досліджує ситуацію із нормативно-правовим регулюванням роботи комплексних систем відеоспостереження в різних містах України, а також підходи в організації їхньої діяльності з точки зору дотримання прав людини. Ситуація із захистом інформації в системах відеонагляду в багатьох випадках катастрофічна. Тому ми хочемо, щоб влада більше приділяла уваги саме захисту прав людини в цьому аспекті” – сказав Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ.

DSC_0636“Технології асоціюються у населення із комфортом, зручністю та безпекою. Але будь-яка технологія має як плюси, так і мінуси. Ми переважно звикли говорити про переваги, а не про ризики і дуже мало приділяємо увагу загрозам. Переслідування активістів і публічних осіб, використання хакерської системи пошуку людей – це далеко не всі негативні приклади використання даних із відеокамер. Варто більше про це говорити, щоб створити культуру приватності в нашій державі” – сказала Уляна Шадська, юристка, консультантка міжнародних організацій та технологічних компаній з питань цифрового законодавства.

51294372604_02edc414fb_oРоман Романов, керівник програми “Права людини і правосуддя”, Міжнародний фонд “Відродження”, пояснив, що для багатьох людей відеоспостереження є синонімом відчуття безпеки. І чим більші і якісніші ці системи, тим захищенішою людина себе почуває. Разом із тим, має відбуватися робота із ризиками. «Ми можемо виробити державну політику, яка б відповідала на питання: які гарантії захисту громадян мають бути, якими даними ми маємо ділитися та які технології є прийнятними», – уточнив він.

51293657616_ea6dc80154_o“Суб’єкт персональних даних повинен бути поінформованим, що його дані обробляються, ким вони обробляються, де зберігаються, контактні дані володільця персональних даних. Таких юридичних моментів є багато і, на превеликий жаль, не завжди володільці не хочуть виконувати вимоги законодавства, дуже часто вони не знають, що на них є обов’язок забезпечення права на приватність під час здійснення відеоспостереження” – зауважила Інна Берназюк, представник Уповноваженого у сфері захисту персональних даних Офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини.

51293657296_f5b6079025_oОлександр Лашко, координатор проєктів Асоціації міст України, наголосив на необхідності приділяти увагу роботі з органами місцевого самоврядування, з людьми, та пояснювати важливість захисту персональних даних. “Коли ми почали займатися питанням відкритих даних у громадах, то стало зрозуміло, наскільки це є незрозумілим для більшості наших співгромадян. Починаючи від визначення, що таке персональні дані, чим вони цінні, наскільки ризикові процеси обробки цих даних, а також хто має доступ до них, коли їх читають, дивляться, транслюють та передають третім особам” – додав він.

51292909407_09ce290a66_oАндрій Лабунь, начальник відділу аналітики та організації захисту персональних даних Управління дотримання прав людини НПУ, зазначив, що в плані правового врегулювання даної теми вже робляться певні кроки з боку Національної поліції і Міністерства внутрішніх справ України: затверджуються певні розпорядчі документи та внутрішні накази, які регламентують роботу самих підрозділів, а також, яким чином збирається та обробляється інформація, хто має до неї доступ, та питання передачі цих даних третім особам. Говорячи про переваги встановлення таких систем, він повідомив:
“Завдяки відеокамерам та інформації від органів місцевої влади, було розкрито близько 30% злочинів “по гарячим слідам”, а після встановлення відеокамер на автошляхах кількість ДТП зменшилася майже втричі”.

06072021Також під час заходу Уляна Шадська презентувала посібник для посадових осіб органів місцевого самоврядування та підпорядкованих їм установ, в якому надано рекомендації по організації відеоспостереження із врахуванням права людини на приватність, а також представлено заходи, які необхідно провести для захисту персональних даних у системах відеонагляду. Рекомендації базуються на положеннях національного та міжнародного законодавства. “Посібник присвячений питанням праву на захист персональних даних під час роботи систем відеонагляду. Він має теоретичну і практичну частини. В ньому пояснюється, як застосовувати закон, яка відповідальність, як контролювати цей процес, які ризики і як їх оцінювати”, – розповіла експертка.     

Ознайомитися із посібником можна за посиланням: http://umdpl.info/library/http-umdpl-info-wp-content-uploads-2021-07-posibnyk-05-07-veb-pdfvideosposterezhennya-u-publichnyh-mistsyah-osnovy-zahystu-personalnyh-danyh/

Окрім того, Вадим Пивоваров анонсував проведення серій майстер-класів для представників органів місцевого самоврядування з питань організації роботи у сфері захисту персональних даних. Деталі – на сайті Асоціації УМДПЛ http://umdpl.info/.

Переглянути запис пресконференції можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=h-VjrNs-M0M

Захід проведено у прес-центрі Українського кризового медіа-центру
https://uacrisis.org/

*Довідка: Посібник підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках гуманітарної ініціативи «Людяність і взаємодопомога». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Поділитися

Інші новини