Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відеоспостереження в Одесі: перша в Україні атестована система захисту інформації

10 вересня в рамках дослідження щодо використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку фахівці Асоціації УМДПЛ відвідали Одесу з ознайомчим візитом.

Зліва направо: Михайло Каменєв, Борис Магазинник, Степан Золотар.
Зліва направо: Михайло Каменєв, Борис Магазинник, Степан Золотар

Експерт Михайло Каменєв та аналітик Степан Золотар зустрілися з начальником комунальної установи “Центр інтегрованої системи відеоспостереження та відеоаналітики міста Одеси” Борисом Магазинником та обговорили особливості роботи другої за розміром в Україні системи відеоспостереження.

IMG_20190910_135531_687

“В Одесі ми побачили одну з найбільш дружніх для простих громадян систем – біля камер розміщені попередження про відеонагляд із зазначенням установи та номера її телефону; у вестибюлі розміщено зрозумілі бланки заяв на отримання відеозаписів. Схожий підхід ми бачили у Житомирі, але там система в декілька разів менша за одеську. Несподіванкою для нас стало те, що Одеса випередила навіть Київ у питанні захисту інформації”, — відзначає експерт Михайло Каменєв.

P90910-114417

Важливо відзначити, що в Одесі комплексна система захисту інформації системи відеоспостереження та відеоаналітики перша в Україні отримала атестат відповідності, виданий ДССЗЗІ (Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України). Раніше ми писали про те, що Київська система може стати першою, втім, першість вже взяла Одеса. За даними ProZorro, робота з побудови та сертифікації КСЗІ системи відеоспостереження в Одесі була розпочата в жовтні 2018 року та коштувала міському бюджету майже 400 тисяч гривень.

P90910-132339

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проєкту «Напрацювання нормативно-правових актів для використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися

Інші новини