Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Володимир Батчаєв: «Наш мультфільм – школа виживання для підлітків»

6-серійний мультиплікаційний фільм для підлітків «Ти і поліція» побачив світ нещодавно. Однак йому вже вдалося зацікавити як самих підлітків, так і педагогів. Про те, як створювався анімаційний фільм для молоді – у нашій розмові з автором ідеї, сценаристом мультфільму «Ти і поліція», журналістом та правозахисником Володимиром Батчаєвим.

085A9243

– Володимире Крузовичу, чому Ви вирішили створити мультфільм саме для підлітків і про те, як захищати свої права у спілкуванні з правоохоронцями?

– Взаємини підлітків та правоохоронних органів завжди, м’яко кажучи, не прості. Кожна сторона може висунути іншій доволі обґрунтовані претензії – немає однієї абсолютно безвинної сторони. Проте, у разі протистояння «поліцейський-підліток», у ньому, як правило, беруть верх правоохоронці і, зазвичай, зовсім не тому, що саме вони праві. Зважаючи на це, треба допомогти саме підлітку – на боці поліцейського і без того зрілий вік, посада, авторитет, досвід. А підлітку можуть допомогти лише знання, виважена поведінка і, звичайно, ми – небайдужі дорослі.

Наше життя переповнює інформація. Не у багатьох людей вистачає терпіння, щоб прочитати досить великий текстовий матеріал. Підлітки взагалі вважають читання несучасним способом отримання інформації і надають перевагу телебаченню та Інтернету. Ось і я вирішив спробувати використати ці фактори у просвітницькій діяльності, надавши перевагу саме анімації. Розповів про свою ідею колегам по Асоціації УМДПЛ – виконавчому директору Вадиму Пивоварову та режисеру, керівнику студії Real Stories Producton Ксенії Кравцовій. Їм сподобалось, і вони з ентузіазмом зайнялися вирішенням організаційних, технічних та багатьох інших питань. Фінансову підтримку наша ініціатива отримала від Посольства Королівства Нідерландів в Україні у рамках програми «Матра». За що цим людям велика подяка і сподіваюсь не тільки від нас, а й від глядачів мультфільму. На жаль, в українських меценатів правозахист не в тренді, вони більш охочі вгатять гроші у кліп про банкомат.

– Чи складно було працювати над сценарієм?

– Я правозахисник і журналіст, тому писати саме сценарій було незвично, але дуже цікаво. Мультиплікація – це окремий жанр, зі своїми давно напрацьованими законами, правилами, зокрема й до написання сценарію. До нього є певні вимоги, які спрощують роботу мультиплікаторам, і саме цього формату необхідно було дотримуватися. Засвоїти ази роботи сценариста мені допомагала Ксенія Кравцова, за що їй «респект» і подяка. Хоча під час роботи сперечалися й сварилися ми не один раз. Для мене найважче було стиснути у репліках героїв всю інформацію, яку необхідно донести до глядача – я звик писати розлого і ніколи не обмежував себе в обсязі матеріалу. А Ксенія постійно вимагала – «Скоротити текст! Цю репліку вирізати! Діалог прибрати! У нас часовий формат обмежено!».

15317791_1159226690830295_8733201024864932973_n

Усі серії готували поступово і доволі тривало. Але у цьому є провина поліції. Ми працювали як раз під час внесення численних змін до нормативно-правової бази з питань роботи поліцейських. Напишеш якийсь епізод, а він через запроваджену поліцією зміну до відомчої інструкції враз втрачає свою актуальність. Доводилось постійно відстежувати нормотворчу діяльність поліції, готувати інформаційні запити, вносити корективи до вже написаного і навіть зробленого.

– Як виникли образи головних героїв?

– Я спочатку вирішив, що головними героями мультику мають бути хлопець-підліток, розбишака-кіт і такий собі фантастичний персонаж – маг Законник, досвідчений дядько, який буде давати поради і розбиратися у законах. Але тут рішуче втрутилася Ксенія, яка заявила: «Ніяких магів і дядьків. Буде молода й приваблива дівчина – сестра хлопця-підлітка, за фахом юрист. Вона і буде давати поради». Довелося підкоритися, гендерна рівність – то святе. Ксенія, до речі, і імена всім героя сама придумала – Вась-Вась, Оленка і кіт Паштет. Я вже не сперечався і визнаю – вона була права.

14449908_1795072270708250_717387107118929249_n

 

– Мультфільм складається з 6 серій. Як відбувалася робота над кожною серію? Це був творчий процес чи більше технічний?

– У мене не виникало труднощів при роботі над якимись окремими серіями, адже тематика у них все рівно одна – підліток і поліція. У якому форматі писати сценарій – навчили, правовий матеріал – знайомий, а щодо «художнього втілення» – так я журналіст і ситуацій навигадував набагато більше, ніж є на екрані. Тут була інша проблема – яку саме з них обрати, коли всі подобаються.

– Чи вдалося художникам-аніматорам втілити Ваш задум?

– Спочатку ми співпрацювали із студією «Червоний собака», але поступово сформували свою команду мультиплікаторів, яка взяла на себе весь виробничий цикл. Окрема подяка Олександру Нікітюку, Тарасу Сайнюку та Олександру Кручініну, які, як мені здалося, дуже тонко розуміли мої ідеї, підхоплювали їх та розвивали. Помітно, що вони наших героїв полюбили і самі пропонували ті чи інші анімаційні «фішки». Хочу за це їм ще раз подякувати. А щодо втілення моїх задумів, то тут мабуть і сам Дісней спасував би. Мені завжди було недостатньо. Але з урахуванням наявних у нас ресурсів, задум реалізований на всі 100%!

13055713_1012922442134540_239714174366061077_o

– Що виявилось найскладнішим під час роботи над мультфільмом?

– Мабуть, оптимально поєднати навчальну і розважальну складову мультфільму. «Ти і поліція» – це, перед усім, просвітницький продукт, він не для вечірнього перегляду під попкорн. Головне завдання – дати підлітку хоча б мінімальний обсяг інформації, необхідної для спілкування з поліцейським. А розважальний елемент – це зняття напруги під час засвоєння правового матеріалу, своєрідна перерва між уроками.

Крім цього, ми намагалися форматувати мультик так, щоб його можна було використати під час різного роду занять з молоддю – і під час звичайних уроків, і під час лекцій, і під час тренінгів. Власне, мультфільм можна вважати своєрідним методичним матеріалом. Будемо дуже раді, якщо педагоги будуть його використовувати у школах та інших навчальних закладах. Мультфільм, з одного боку, дещо зменшить навантаження з педагога, з іншого – діти краще засвоять матеріал і, за необхідності, зможуть оновити його у пам’яті, адже мультфільм є у вільному доступі в Інтернеті. І навіть якщо його будуть дивитися заради розваги і пригод кота Паштета – що ж, ми не заперечуємо!

15301294_1307093342646169_1174538652_n

– На Вашу думку, що є запорукою цікавого фільму для підлітків?

– Тут рецепт один – бачити світ очима підлітка. Наскільки це вдалося у нашому мультфільмі – не можу судити. Ми намагалися бути чесними і відвертими, але підлітковий формат аудиторії вимагає певних обмежень. Я впевнений, що якби мультфільм знімали самі підлітки, він вийшов би безкомпроміснішим і жорсткішим. А тому я і сам хотів спочатку створити фільм у більш реалістичній манері, щоби не агітка “про дядю Стьопу-міліціонера», а все по-справжньому, без цукерок і тістечок. Але знову втрутилися Ксенія і колеги, почали наполягати: “Не треба «жесті»”, “Це зашкодить іміджу нової поліції”, “Тут педагоги не зрозуміють”. Були аргументи, довелося погодитися.

15151602_1355435514490522_2055651608_n

– Яка головна ідея мультфільму, на Вашу авторську думку?

– Мені дуже хотілося донести до глядача головний меседж, який озвучує героїня мультфільму Оленка наприкінці кожної серії: “Твої права завжди захищає закон – пам’ятай про це, користуйся цим”. Саме обізнаність, розуміння своїх прав і свобод, вміння не боятися, не соромитися використовувати ці знання на практиці дозволяє суттєво зменшити ризик постраждати від незаконних дій поліцейських. І ще.

Дуже хотілося, щоби завдяки мультику підлітки зрозуміли – дуже важливо навчитися уникати конфліктних ситуацій з поліцейськими, не удавати з себе несхитного борця за права людини навіть у дрібницях, а вдаватися до певних психологічних хитрощів і йти на розумний компроміс. Наголошую, головне для дитини – не відстояти свої права у будь-який спосіб, а просто зберегти здоров’я, власну гідність, не стати жертвою тортур та насильства. Мультфільм – це свого роду “школа виживання”, де вижити допомагає знання своїх прав. Для цього, у першу чергу, він і створювався. Це навчальний проект – алгоритми поведінки з представниками влади, допомога підлітку, щоби менше набивав синці на власних помилках.

15491617_1317734218271105_1981776539_o

– Серія мультфільмів виявилась успішною, її підтримали держоргани, фільми демонструють по всій Україні. Чи планується продовження?

– Так, я читав відгуки про мультик, перед усім від підлітків та педагогів. Вони дійсно переважно позитивні, і мені це приємно. Було б цікаво продовжити наш серіал і не тільки про взаємини підлітків і правоохоронців. Актуальних тем безліч – і насильство у сім’ї, і проблеми з однокласниками, і наркотики. Зараз ми як раз обмірковуємо і прораховуємо можливість продовження серіалу у нашому творчому колективі, але є одне суттєве “але” – фінансування. Створення мультфільму – справа з недешевих, особливо з врахуванням того, що дуже хочеться робити не халтуру, а справжню анімацію. Але, мабуть, таки наважимося!

Підготувала Тетяна Гончарук

Серію анімаційних фільмів “Ти і поліція” виробництва студії Real Stories Production можна переглянути за посиланням.

Серія фільмів реалізована студією Real Stories Production спільно з Асоціацією УМДПЛ за фінансової підтримки Програми «Матра» Посольства Королівства Нідерландів в України.

Поділитися

Інші новини