Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Як бути з доброчесністю оновленого складу Вищої ради правосуддя. Блог експерта

58ee0093a8f50

Керівник напряму правосуддя у кримінальній юстиції Асоціації УМДПЛ Олена Островська у блозі для Левый Берег – LB.UA аналізує ситуацію навколо оновлення складу Вищої ради правосуддя та обрання нових/старих членів ВРП з’їздом адвокатів України:

«В кінці квітня – на початку травня відбулися зміни у складі Вищої ради правосуддя – повноваження десяти із її членів закінчилися та замість них обрано сімох нових. При цьому восьмеро членів Ради з тих, чиї повноваження закінчилися, тихо і спокійно залишили свої посади, а двоє – вирішили “обратись” на повторний строк. І це при наявності прямого обмеження таких повноважень тільки одним строком…»

У чому тут проблема із юридичної та репутаційної точок зору для самої Ради, чим займається цей орган в цілому та які проблеми з «продовженням повноважень» його обраних членів?

«Коли законодавство можна тлумачити у два протилежних напрямки, це говорить про неякісність такого законодавства. Як правило, на практиці завжди знаходяться особи, які обов’язково цим скористаються. Зміна складу ВРП не стала виключенням. Як зазначалось вище, з 10 членів ВРП, повноваження яких закінчились у квітні 2019 року, 8 членів ВРП мирно залишили ці посади. І лише двоє стали “на диби” – заручились підтримкою керівництва НААУ, обклались правовими висновками інститутів та експерта, продавили рішення з’їзду адвокатів на свою користь. І все для того, щоб затриматись на займаних посадах ще на 4 роки. Можна лише здогадуватись, що вони втратили б у разі їх звільнення. Зрозуміло одне, що для П. Гречківського та О. Маловацького власні інтереси важливіші від авторитету й репутації Вищої ради правосуддя», – наголошує пані Островська.

📰 Читайте блог повністю за посиланням → bit.ly/2VoYCrf

Цей допис також доступний на нашій Facebook-сторінці. Ілюстрація до блогу із сайту видання

Поділитися

Інші новини