Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Як піде Генеральний прокурор з посади? Експертний огляд

Final Exam Schedule (1)

Як піде Генеральний прокурор з посади? Чотири ймовірні сценарії

Юрій Луценко, призначений на посаду Генерального прокурора у травні 2016 року, може виконувати свої обов’язки до 2022 року. Чому? Бо профільний Закон передбачає каденцію на цій посаді у шість років, незалежно від зміни Президента чи Уряду в країні. Це одна з гарантій його політичної нейтральності та незалежності.

Експерт Асоціації УМДПЛ, юрист у блозі для Левый Берег – LB.UA Євген Крапивін розповідає про складнощі юридичної процедури звільнення Генерального прокурора Україна з посади, котра має бути дотримана з боку Парламенту та Президента, та робить припущення, як можуть розвиватися події із вступом на посаду новообраного Президента України.

«…самого бажання новообраного Президента звільнити Генерального прокурора недостатньо – спочатку має спрацювати Верховна Рада, висловивши недовіру Генеральному прокурору (політичний порядок). Хіба що він забажає відставки сам або вчинить правопорушення чи втратить громадянство (загальний порядок). Нагадаємо, що за часи існування такого закону процедура звільнення Генерального прокурора не застосовувалась на практиці. Тому в силу її громіздкості ми можемо стати свідками фарсу, як це вже було в листопаді минулого року. Тож лише знайшовши підтримку Парламенту, який оголосить недовіру Генеральному прокурору, можна ставити питання про призначення нового. При цьому, неважливо чи буде він обраний за конкурсом (про що неодноразово згадували у команді Зеленського) чи це буде обраний всередині команди кандидат – для призначення потрібна лише згода парламентської більшості».

📰 Читайте блог повністю за посиланнямЦей допис також доступний на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини