Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Як писати скаргу на прокурора: проведено тренінг в Дніпрі

20190301_122918

У п’ятницю, 1 березня в Дніпрі відбувся семінар для правників та громадських активістів за участі експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN на тему: «Як написати скаргу на прокурора до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів».

Основні завдання КДКП – конкурсний добір на посаду прокурора та розгляд дисциплінарних справ проти прокурорів. Про процедуру розгляду справ Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів розповів експерт Асоціації УМДПЛ, юрист Євген Крапивін.

«Оскільки прокуратура – це орган правосуддя, процедура притягнення прокурора до відповідальності максимально намагається балансувати з гарантіями незалежності прокурора, відповідно, вона така ж складна, як і в дисциплінарних палатах ВРП. Цю процедуру називають квазісудовою і при цьому змагальною, хоча окремо в цій моделі не дуже зрозуміло, хто там сторона обвинувачення», – наголосив експерт.

Зазначимо, за останні роки кількість прокурорів, притягнутих до відповідальності, зменшилася, але збільшилася тяжкість стягнень. При цьому практика депреміювання за останні роки зросла втричі, що є негативною тенденцією.

Учасники семінару ознайомилися з вимогами до підготовки дисциплінарної скарги. За ст. 45 Закону України «Про прокуратуру» є рекомендований зразок скарги, він затверджений КДКП і розміщується на офіційному сайті Комісії. У ньому детально розписано, яка інформація має бути зазначена. На жаль, наразі мало хто дотримується цього зразку. Відсутність конкретних відомостей – найпоширеніша підстава для відмови у відкритті дисциплінарних проваджень. Також скарга обов’язково має містити відомості про прокурора, якого звинувачують у вчиненні дисциплінарного проступку.

20190301_132514

За матеріалами сайту Центру політико-правових реформ 

Поділитися

Інші новини