Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Як технології допоможуть побороти корупцію при видачі водійських посвідчень

unnamed (2)

Щорічно в Україні отримують посвідчення водія близько 350 тис. українців та іноземних громадян. При цьому на дорогах гине близько 3,5 тисяч осіб. Причинами виникнення ДТП є переважно факти невиконання водіями правил дорожнього руху та неправомірного отримання особами водійських посвідчень.

Мінімізувати корупційні ризики при видачі таких посвідчень та покращити ситуацію в цілому й покликана нова модель іспитів, що передбачає впровадження низки технологічних новацій. Цю модель було презентовано 22 січня в Українському кризовому медіацентрі урядово-громадською ініціативою «Разом проти корупції» спільно із ГО «Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів».

Окрім вже впровадженого скасування тестового режиму на комп’ютері при здачі теоретичного іспиту, оприлюднених питань на сайті Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ, за пропозиціями «Разом проти корупції» такими новаціями є: електронний кабінет водія, технологія ідентифікації за обличчям та автоматизований контроль іспитів. Такі зміни, відповідно, чекатимуть потенційних водіїв під час впровадження пілотного проекту ГЦС МВС уже цього року.

Наразі запис на іспит здійснюється безпосередньо через автошколи, що створює корупційне посередництво. Відповідно, пропонується зменшити такий фактор посередництва та надати можливість робити це самостійно через електронний кабінет. Також передбачається вдосконалення процедури ідентифікації особи одночасно за паспортом та «технологією сканування обличчя», що гарантуватиме виключно особисте складання іспиту. Також пропонується фіксувати складання практичного іспиту за допомогою відео- та аудіозапису, щоб уникнути навмисного перешкоджання або, навпаки, сприяння складанню іспитів.

«Нову модель напрацьовано завдяки аналізу корупційних ризиків чинних процедур складання іспитів. Закликаємо Уряд якнайшвидше прийняти запропоновані нами зміни до Постанов, включити «зелене світло» впровадженню відеофіксації та новим технічним рішенням. Давайте спільними зусиллями мінімізуємо купівлю посвідчень без складання іспитів, штучні перешкоди чи сприяння та протестуємо нові технології на засадах відповідального партнерства», – зазначає менеджер проектів урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції» Олеся Архипська.

Концепція нового формату водійських іспитів розроблена на основі сучасного міжнародного досвіду за участі  експертів з IT-сфери, антикорупційного напрямку та фахівців Головного сервісного центру МВС. «Сучасні технічні інноваційні рішення значно ефективні ніж просто спроби розв’язувати проблеми адміністративним шляхом. Рівень технологій вже дозволяє розвязати проблему отримання прав в обхід особистого складання іспитів. А завтра це буде ще й гарантувати об’єктивний рівень готовності до водіння в реальних умовах», – підкреслив Ігор Єфремов, ІТ-фахівець урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції».

нова модель_FINAL

Також під час заходу було оприлюднено результати анонімного експрес-опитування «Дієві рішення задля мінімізації корупції при отриманні водійського посвідчення», що проводилось у листопаді 2018 року. Цікавим тут був досвід водіїв, які отримували свої посвідчення протягом попередніх двох років у різних регіонах України, щодо практики складання таких іспитів.

Так, участь в опитуванні взяли 60 осіб. До прикладу, на питання, чи ознайомив вас екзаменатор на теоретичному іспиті з правилами складання іспитів, майже 92% з опитаних відповіли «так», а 8% – «ні». Також 30% опитаних зазначили, що перед практичним іспитом екзаменатор не ознайомив їх із маршрутом руху. При цьому 20% опитаних водіїв пропонували розв’язати питання отримання водійського посвідчення без складання іспитів за додаткову плату. У більшості такі пропозиції, як свідчать результати, надходили саме від співробітника автошколи.

Повний відеозапис із події доступний на youtube-каналі Українського кризового медіа центруЧитайте також новину на сайті Українского кризового медіа центру. Фото доступні за посиланням.

Контакти для запитань та уточнень: Оксана Купер, інформаційний менеджер Асоціації УМДПЛ, 0672816985, oksan.cooper@gmail.com

Поділитися

Інші новини