Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Яких змін у юридичній освіті потребує професійна спільнота, – обговорення

 

67ad175cbc9390c0e9ff5d9a0f30aa015ea20285

Днями за організації Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України відбулося відкрите обговорення Концепції реформування юридичної освіти. Основне питання заходу яких змін у юридичній освіті потребує сама професійна спільнота.

Організатори обговорення Міністерство юстиції та Всеукраїнська громадська організація «Асоціація правників України». Участь у заході взяли представники Міністерства юстиції та Міністерства освіти, громадських організацій, адвокатських компаній, викладачі та представники вищих навчальних закладів, в т.ч. і керівник напрямку «Правосуддя у кримінальній юстиції» Асоціації УМДПЛ Олена Островська.

Щороку юридична спільнота поповнюється 12 тис. випускників юридичних факультетів, однак 80% залишаються безробітними через відсутність професійних навичок. У зв’язку з цим представники юридичних фірм висловили свою готовність надавати можливість студентам проходи у них стажування та отримали перші професійні навички.

56553645_569209616918905_1860238395612069888_n

За словами Олени, на заході обговорювалась сама Концепція та питання того, чи вирішує Концепція існуючі проблеми сьогоднішнього навчального процесу та правничої професії в цілому. «Проблема, яку сформулював Мін’юст у концепції, це низький рівень контролю за рівнем знань та вмінь. Загалом Концепція направлена на студента та на викладача, на якість знань та надання навичок», ділиться враженнями О.Островська.

Всі учасники заходу наголошували на недоліках навчального процесу, з якими стикались особисто, і всі вони пов’язані з нерозумінням студента де він навчається і для чого йому ця професія, навчання заради балів, а не заради професії, формальним ставленням викладачів до надання знань студентам та небажанням змінювати навчальний процес з урахуванням викликів сьогодення.

Проект Концепції реформування юридичної освіти шукайте за посиланням. Аналітичне дослідження «Знання та навички випускників юридичних факультетів та закладів вищої освіти через призму відповідності потребам ринку праці» читайте тут.

Читайте також: Чому юридична освіта потребує реформування: за результатами обговорення

Поділитися

Інші новини