Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Євген Крапивін: Перевірка поліції у Кривому Озері: чи “свої” прикриватимуть винуватців?

Допис опубліковано 01 вересня на сайті “Obozrevatel.com” в розділі “Блоги”.

У Миколаївській області нині здійснюють службову перевірку правоохоронних органів після гучного інциденту в Кривому Озері, який розкрив системні проблеми поліції на прикладі маленьких містечок. Окрім розслідування злочину прокуратурою, поліція власними силами (служба внутрішньої безпеки) здійснює службову перевірку.

Тепер правоохоронці повинні проаналізувати свій кадровий склад і зробити певні висновки. Гадаю, що разом із цим на Миколаївщині слід провести й інформаційно-виховні заходи для працівників поліції, аби вкотре наголосити працівникам: вони повинні працювати неупереджено, без застосування катувань тощо. Окрім того, необхідно постійно навчати правилам застосування спецзасобів та вогнепальної зброї, зокрема співрозмірності наявній небезпеці…

Тільки після цього можна буде сподіватися, що, нарешті, у поліцейських в голові відкладуться ці прості аксіоми і вони працюватимуть гідно.

Повертаючись до теми службової перевірки слід зазначити, що її здійснює департамент внутрішньої безпеки, який після переатестації кадрово насправді не дуже змінився. У минулі роки ця ж внутрішня безпека працювала за принципом “прикривати своїх”: працівники повсякчас знаходили причини, чому ті чи інші правоохоронці, які діяли не гідно – мали на це право. Тобто знаходили купу виправдань для дій своїх колег…

Окрім того, ця ж внутрішня безпека зазвичай намагалась приховати факти бездіяльності чи халатності керівництва поліції для того, щоб це не переросло в розслідування злочину прокуратурою. В Кривому Озері це актуальне питання, адже невідомо, що робив начальник відділку поліції вночі, після відомих подій та до приїздку слідчо-оперативної групи вранції.

Нам залишається лише вірити, що нині службова перевірка відбудеться об’єктивно, а правоохоронці які беруть у ній участь підійдуть до питання неупереджено.

Поділитися

Інші новини