Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

За текстом законопроекту стоять долі заручників ситуації

Законопроект «Про правовий статус засуджених, які відбували покарання на тимчасово окупованій території або території населених пунктів, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, на території населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, а також на території держави-агресора» визначає порядок здійснення заходів із врегулювання правового статусу осіб, які стали заручниками тимчасової окупації України.

29496556_1721717744518411_8726181513752667780_n

22 березня 2018 року під час 19-того спільного засідання робочої групи Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради України та Міністерства юстиції України з реформування пенітенціарної системи Кудлай Павло Олександрович, представник Мін’юсту, презентував остаточну версію законопроекту.

Законопроект стосується осіб, які відбували покарання в установах виконання покарань, що розташовані на території «ЛНР», «ДНР». Після звільнення вони повертаються на підконтрольну територію з довідками, що видані посадовими особами «ЛНР», «ДНР», які є незаконними для державних органів України, та без паспортів. Також йдеться про осіб, які засуджені Кримськими судами, створеними РФ, та поширюється на осіб, кримінальні провадження щодо яких під час збройних конфліктів, обстрілів, нападів на території АТО знищені або втрачені.

Всі ці категорії осіб, які вже повернулись на підконтрольну територію України або знаходяться в установах попереднього ув’язнення, залишаються у «підвішеному» стані, їх процесуальний й правовий статус залишається невизначеним. Кількість таких осіб з кожним роком лише збільшуватиметься. На території «ЛНР», «ДНР» в установах виконання покарань продовжують відбувати покарання понад 10 тисяч осіб.

З-поміж інших громадських організацій над текстом законопроекту працювали представники Асоціації УМДПЛ Олександр Федорук та Олена Островська.

«Такий законопроект мав бути прийнятий декількома роками раніше. Вже не один рік засуджені, які повертаються додому з окупованих територій після відбуття покарання, стикаються з безліччю проблем. Надзвичайно серйозним і невирішеним до цього часу є питання статусу осіб, кримінальні справи щодо яких перебували на стадії досудового розслідування та знищені внаслідок обстрілів приміщень органів міліції, прокуратури, судів. Водночас ці особи продовжують перебувати під вартою», – зазначила Олена Островська, керівник напряму «Правосуддя у кримінальній юстиції» Асоціації УМДПЛ.

29512701_1721717884518397_778109051617702448_n

Відповідно до запропонованого законопроекту після виявлення вищезазначених осіб правоохоронними органами та іншими уповноваженими державними інституціями буде проведена їх перевірка на предмет ідентифікації, підтвердження чи спростування заявленими цими особами інформації. Після чого до суду буде направлено подання про встановлення відповідного правового статусу.

Законопроект також надає право вказаним особам самостійно звертатись до суду з відповідним клопотанням.

Окрім того, законопроект запроваджує можливість відновлення кримінальних проваджень, які не закінчені ухваленням вироку, що були знищені чи втрачені внаслідок бойових дій в АТО або є недоступними, оскільки знаходяться у володінні незаконних органів на окупованих територіях.

«За текстом законопроекту стоять долі людей, які проти своєї волі стали заручниками ситуації. Задля вирішення наявних проблем фахівці державних органів та громадськості об’єднали свої зусилля під час роботи над законопроектом», – підсумував Олександр Федорук, керівник пенітенціарного напряму Асоціації УМДПЛ.

Поділитися

Інші новини