Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Захист інформації у системах відеоспостереження: робоча зустріч у Держспецзв’язку

8 серпня в рамках дослідження щодо напрацювання нормативно-правових актів для використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку фахівці Асоціації УМДПЛ зустрілись із заступником директора Департаменту захисту інформації Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Ігорем Стельником.

Експерт Михайло Каменєв та аналітик Степан Золотар під час зустрічі обговорили питання захисту даних у системах відеоспостереження, що встановлюються органами місцевого самоврядування, та необхідність сертифікації комплексних систем захисту даних у Держспецзв’язку. 

“Оскільки системи відеоспостереження органів місцевого самоврядування та дані, що записуються камерами, не є державною власністю, а також через поширеність думки, що вони не містять персональних даних, досі жодна з систем, на жаль, не була сертифікована ДССЗЗІ. Втім, зображення особи є її персональними даними. Це підтверджує усталена практика Європейського суду з прав людини. Відповідно, всі встановлені в Україні системи відеоспостереження, а вони є майже в кожному місті та селищі, підлягатимуть сертифікації на предмет належного захисту інформації в них”, — зазначив Михайло Каменєв.

Водночас, під час зустрічі було відзначено, що сертифікації підлягають системи, які знаходяться у віданні державних органів, зокрема Національної поліції.

Також під час зустрічі обговорили відсутність належного нормативного регулювання встановлення систем відеоспостереження та мораторій на проведення перевірок, через який Держспецзв’язку не може вживати жодних заходів у разі відсутності систем захисту інформації там, де вони мають бути відповідно до законодавства України. 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Напрацювання нормативно-правових актів для використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися

Інші новини