Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Законопроект про врегулювання правового статусу осіб, які відбували покарання на тимчасово окупованій території, зареєстровано у парламенті

36725244_1559538774157543_7785912410631569408_nЗа результатами обговорення на 22-му засіданні робочої групи Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради України та Міністерства юстиції України по реформуванню пенітенціарної системи, що відбулося 5 липня, було передано на розгляд парламенту законопроект про врегулювання правового статусу осіб, які відбували покарання на тимчасово окупованій території.

Переглянути проект закону на сайті Верховної Ради.

Документ було розроблено за участі експертів Асоціації УМДПЛ Олександра Федорука, керівника пенетенціарного напрямку, та Олени Островської, керівника напрямку правосуддя у кримінальній юстиції.

«Потреба у такому законопроекті назріла уже досить давно. Щонайменше він мав би бути прийнятий ще кілька років тому. Це пов’язано із тим, що вже не один рік засуджені, які повертаються додому із окупованих територій, після відбуття покарання стикаються з безліччю проблем. Це пов’язано із визначенням статусу осіб, кримінальні справи щодо яких перебували на стадії досудового розслідування та знищені внаслідок обстрілів приміщень органів міліції, прокуратури, судів. При цьому вони продовжують перебувати під вартою», – зазначила Олена Островська.

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, метою документу є поновлення конституційних прав, свобод і законних інтересів осіб, стосовно яких порушено законодавство України про кримінальну відповідальність, кримінальне процесуальне, кримінально-виконавче законодавство України внаслідок збройної агресії, збройного конфлікту, тимчасової окупації території України, та врегулювання їх правового статусу відповідно до законодавчих актів України. Передбачається внесення змін до Кримінального процесуального та Кримінально-виконавчого кодексій України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону про безоплатну правову допомогу.

Детальніше про законопроект читайте тут.

Поділитися

Інші новини