Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Закони щодо протидії сексуальному насильству: що важливо

Final Exam Schedule (1)

Вчора парламент прийняв законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітньої чи неповнолітнього та особи, яка не досягла статевої зрілості» №6449 → bit.ly/2xHU5qE

Документ пропонує зробити обов’язковим додатковим покаранням примусову хімічну кастрацію та створити публічний реєстр засуджених за статеві злочини проти дітей. А за тими, кого визнали винним у зґвалтуванні, здійснюватимуть пожиттєвий адміністративний нагляд.

На думку юриста, експерта Асоціації УМДПЛ Михайла Каменєва, такі положення законопроекту випливають тільки питання щодо порушень права людини. «У нас же передбачається, що кримінальна юстиція спрямована на виправлення, отже, про який пожиттєвий адміннагляд може йти мова? Сам же реєстр краще робити закритим, в т.ч. для збереження права на приватність. В цілому Президенту цей закон варто було б ветувати, а депутатам — прописати норми документу без порушень прав людини», — зазначає фахівець.

Зазначимо, що другий законопроект по темі № 6607 прийнятий тільки в першому читанні → bit.ly/2JwiohY

Цей допис також доступний на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини