Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Засідання підкомітету з питань реформування пенітенціарної системи пройшло за участі журналістів

Представники профільного комітету Верховної Ради, Міністерства юстиції, Державної кримінально-виконавчої служби України та правозахисники перевірили умови тримання ув’язнених у Львівській установі виконання покарань №19. До участі в інспекційному візиті вперше долучилися журналісти.

Інспекція пройшла 13 жовтня 2017 року у рамках виїзного засідання підкомітету з питань реформування пенітенціарної системи, діяльності органів виконання покарань та пробації Верховної Ради.

СІЗО_6

«Засідання робочої групи підкомітету вперше пройшло у такому форматі. За словами голови підкомітету Юрія Мірошниченка, спільні візити держслужбовців, правозахисників та журналістів у подальшому будуть проводитися постійно», – розповів Олександр Федорук, експерт Асоціації УМДПЛ.

Інспекція відбулася у Львівській установі виконання покарань №19. Як зазначає ZIK, установа виконує функцію слідчого ізолятора з 1946 року, до цього часу там була пересильницька тюрма. Загальна площа території установи – 1,4 га. Ізолятор розрахований на 920 осіб. На сьогодні тут утримується 795 ув’язнених та засуджених, з яких дев’ять неповнолітніх, 31 жінка та 31 довічно ув’язнений. Деталі інспекційного візиту – у матеріалі “Дивись.інфо”, а також у відео телеканалу ZIK:

У рамках виїзного засідання також відбулася зустріч з персоналом Львівської УВП (№ 19) та керівниками установ Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань. Учасники обговорювали умови тримання в’язнів, зокрема побутові умови, психологічну роботу, виробництво, медицину, дозвілля.

СІЗО_15

Обговорення питання реформування пенітенціарної системи, зокрема проекту Закону «Про пенітенціарну систему України», тривало близько години.

«Багато проблем в’язнів та персоналу пенітенціарних закладів роками не вирішуються державою. Коли високопосадовці на власні очі бачать наслідки цих проблем, легше вести діалог з урядом про їх вирішення», – зазначив Олександр Федорук.

За його словами, відкритість є дуже важливою складовою вирішення проблем пенітенціарної системи. «Якщо не озвучувати проблеми, вони залишатимуться невирішеними, відповідно, права в’язнів – порушуватимуться, а персонал пенітенціарної установи буде непочутим та демотивованим», – пояснив правозахисник.

Будь-який візит за участі високопосадовців та громадськості є своєрідним превентивним заходом з дотримання прав людини в пенітенціарних закладах. Наступний спільний виїзд заплановано на грудень 2017 року.

Матеріали за темою:

У Львові проінспектували СІЗО (фото)

 

Поділитися

Інші новини