Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Затримання, катування, допити: чи можливий баланс між правами людини та ефективними розслідуваннями

Final Exam Schedule (3)

Юрист, експерт Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін для Громадське радіо розповідає про гарантії прав людини при затриманні:

«Так, людина може бути у певних випадках затримана, але їй мають бути забезпечені певні гарантії. Класично це має бути оформлено, має бути протокол, відповідні записи в журналах, має бути повідомлений адвокат і безоплатний (від держави), і свій. Ще є низка прав, наприклад медична допомога чи переклад.

Будь-хто, хто бачив американські фільми, чув класичні фрази “Ви під арештом, маєте право зберігати мовчання, не свідчити проти себе тощо”. У нас теж кожен має право мовчати, держава має довести, що ви вчинили злочин, а не ви маєте доводити свою невинуватість.

Поліція розслідує майже 95% злочинів у цій країні. Попри реформу поліції, практику вони не сильно змінили. Чому? Слідчо-оперативні підрозділи успішно пройшли атестацію, їх зміни особливо не торкнулися, а саме вони затримують людей. Патрульні відповідно до інструкції мають припинити злочин, але одразу набирають відділення поліції, там викликають слідчо-оперативну групу. Ті вже приїжджають на місце події та проводять огляд, беруть людину і їдуть її далі оформлювати.

Роль патрульної поліції тут мінімальна. Навіть якщо затримують за гарячими слідами, вони людину передають слідчо-оперативній групі, по суті навіть ніде не фіксують, окрім своїх власних рапортів. І то не завжди ці рапорти складаються. Вся проблема в тому, що ті практики, які складалися десятиріччями, продовжують існувати….».

Цей допис також доступний на нашій Facebook-сторінці.

Читайте також: Як працювала поліція у 2018-му: за звітом Голови Нацполіції й не тільки

Поділитися

Інші новини