Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Зміни до положення про громадські ради: аналітичний огляд

Final Exam Schedule

Чи знаєте ви, що… при міністерствах та інших органам виконавчої влади працюють громадські ради? Але Типове положення про діяльність таких рад давно потребує оновлення, у колонці для Українська правда пише юрист, аналітик Асоціації УМДПЛ Степан Золотар.

3 грудня 2018 року Міністерство юстиції України запропонувало нову редакцію документу. Що коригують такі зміни?Громадські ради при держорганах є консультативно-дорадчими органами, створеними для сприяння участі громадян у формуванні та реалізації державної політики. Та де-факто вони цього не роблять через відсутність дієвих інструментів.

Оновлені повноваження – під шаблон? По-перше, проект пропонує трохи розширити повноваження громадських рад. По-друге, громадські ради позбавили повноважень організовувати та проводити публічні заходи. По-третє, проект пропонує визначити, що пропозиції громадської ради розглядаються органом у встановленому порядку. Проект вводить ценз для входження у громадські ради. Передбачається: якщо громадська або релігійна організація, ЗМІ делегує представника до ради, вона повинна щонайменше півроку працювати у певній галузі чи на конкретній території. І це треба підтвердити результатами діяльності.

Електронне голосування – не для кожного. Зміни до положення зачіпають ініціативні групи, що створюються для відбору учасників до рад. Загалом запропонована міністерством деталізація додає прозорості, та суперечливою зміною є додатковий до установчих зборів спосіб формування громадських рад. В Україні щонайменше 70 центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ) та більше 500 місцевих держадміністрацій. Скільки органів – стільки ж можливих варіантів порядку проведення голосування.

Що насправді варто змінити? Позитиви проекту – це уточнення щодо залучення експертів, можливість дистанційної участі у засіданнях громрад, ценз для участі. Проблема проекту – обмежені повноваження громрад.

Цей допис також доступний на нашій Facebook-сторінці

Читайте статтю «Косметичний ремонт громадських рад, або Як (не)змінити правила гри» повністю на сайті видання.

Поділитися

Інші новини