Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Поліцейські жетони: звіт за результатами моніторингової кампанії «Поліція під контролем» (січень 2017)

3 лютого 2017 року у приміщенні УКМЦ (Київ), Моніторингова кампанія «Поліція під контролем» оголосила результати перевірки виконання поліцією нових вимог законодавства в частині ідентифікації. За підсумками моніторингу, що виявив порушення цих вимог у Києві та регіонах, громадськість рекомендувала передбачити Законом «Про Національну поліцію» відповідальність за відсутність жетону та заборону його фіксувати на фото/відео пристрої.

«Наявні у поліції жетони не виконують функцію ідентифікації – вони нечитабельні з близької відстані, а зафіксувавши їх на фотографії, неможливо потім розгледіти персональний номер поліцейського. При цьому, зафіксувавши номер, можна потім його вказати у скарзі на неправомірні дії поліцейського. Таким чином, можна уникнути відписок з боку поліцейського керівництва, що “неможливо встановити особу порушника”», — зазначає Сергій Перникоза, координатор моніторингової кампанії «Поліція під контролем».

Перникоза - копия

Про Моніторингову кампанію:

З 10 по 30 січня 2017 року кампанія з моніторингу поліції тривала в Ужгороді, Харкові, Вінниці, Києві, Київській області, Дніпрі та Тернополі. 18 спеціально підготовлених громадських моніторів здійснили 27 візитів. Їхні спостереження, опис спілкування з правоохоронцями, фото-, відеоматеріалами та опитування звичайних перехожих узагальнені у цьому звіті.

Об’єктом моніторингу стало виконання вимог Закону України «Про Національну поліцію» у частині використання нових службових посвідчень, логотипів та емблем з надписом «Поліція»,  наявність спеціального жетона та нової форми поліцейських.

Висновки:

  • 23% з опитаних працівників поліції досі не видали жетони;
  • Лише 12% з тих, у кого жетони є – носять їх на однострої;
  • 7% дозволили сфотографувати жетони на перше прохання моніторів;
  • Поліцейський однострій є тільки у працівників патрульної поліції. Однострій колишніх працівників міліції виявився або старим, або купленим за власні кошти;
  • У кількох випадках поліцейські взагалі відмовились показувати посвідчення, в одному – моніторів затримали за відеозйомку.

Однострій поліції

Під час моніторингу було встановлено, що поліція використовує абсолютно різні типи однострою. Однострій, затверджений постановою Кабінету Міністрів України №823 від 30 вересня 2015 року, – форма, якою користувалась міліція, одяг, який поліцейські змушені були купувати за власний кошт. Поліцейські переважно посилались на те, що новий однострій їм не видали, але обіцяли це зробити трохи згодом.

1

 2

Жетони

Ст. 20 Закону України «Про Національну поліцію» передбачає, що на однострої поліцейського розміщується нагрудний знак із чітким зазначенням його спеціального жетона.

Поліцейському заборонено знімати з однострою чи приховувати нагрудний знак, а також будь-яким іншим чином перешкоджати прочитанню інформації на ньому або фіксуванню її за допомогою технічних засобів.

Натомість під час моніторингової кампанії тільки працівники патрульної поліції не заперечували проти фіксації жетонів на фото/відео пристрої. В інших випадках, жетонів у поліції не було, а якщо були – поліцейські не надавали можливість їх сфотографувати.

badge (1)

Особливо показовим був випадок у Дніпропетровській області. На прохання показати жетон та посвідчення працівника поліції старший лейтенант поліції Петрунько С.С. відповів: «Вам допомога потрібна якась? Наркотики чи що Вам потрібно?! Це не до мене. Я поліцейський». Нажаль, встановити, чи дійсно він є поліцейським – так і не вдалось, своє посвідчення він так і не показав.

Крім того, не всі поліцейські розуміють, що таке поліцейський жетон та як він виглядає.

фото

Посвідчення працівника поліції

Ст. 18 Закону України «Про Національну поліцію» передбачено, що звертаючись до особи, або у разі звернення особи до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук.

Поліцейські переважно надавали змогу моніторам подивитись на їхнє посвідчення. Окрім вищезгаданої Дніпропетровської області та Харкова.

У Харкові монітори з’ясували, що поліцейські досі користуються посвідченнями працівників міліції. А також мають довідки про те, що вони дійсно працівники поліції. Зауважимо, що подібні «довідки» не передбачені чинним законодавством.

Харків

Проведення відеозйомки

Поліція здійснює свою діяльність на засадах відкритості та прозорості в межах, визначених Конституцією та законами України.

Працівники поліції переважно не перешкоджали відеозйомці. За винятком  Ужгорода, де під час моніторингу показали об’яву, що у приміщенні відділку не можна проводити відео фіксацію та Тернополя, де поліцейські затримали моніторів та викликали слідчо-оперативну групу, щоб та зафіксувала якесь порушення!

3

4

Запит про жетони

З метою дізнатись чи контролює керівництво поліції ситуацію з забезпеченням співробітників формою, жетонами та новими посвідченнями ми надіслали запит.

 

5

Та отримали таку відповідь:

6

Рекомендації:

  1. Провести службову перевірку всіх обласних управлінь, а також міжрегіональних територіальних підрозділів на предмет виконання 18 пункту Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про Національну поліцію».
  2. Встановити та провести службові розслідування фактів примусу поліцейських купувати однострій за власний кошт.
  3. Провести навчання з поліцейськими та роз’яснити, що заборона фото/відеофіксації жетона прямо порушує ЗУ «Про Національну поліцію» та не припустима.
  4. Внести змінити в Закон України «Про Національну поліцію» передбачивши відповідальність за відсутність жетону, або заборону його фіксувати на фото/відео пристрої.

Відео з презентації результатів моніторингу:

Більше деталей: http://bit.ly/2kpizxj

 

Поділитися

Інші новини