Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

У Києві відбулась координаційна зустріч громадських моніторів “Поліція під контролем”

23 квітня відбулась Координаційна зустріч громадських моніторів у межах програми Асоціації УМДПЛ Моніторингова кампанія “Поліція під контролем”.

До Києва з різних куточків України з’їхались учасники, щоб обговорити спільну співпрацю та означити подальший план дій в контексті того, як оцінювати рівень та якість роботи відділень поліції, а також яким чином громадські монітори можуть вдосконалити свої вміння та навички, удосконаливши свою роботу.

Відкрив зустріч Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ, наголосивши у своєму привітальному слові на важливості роботи команди громадських моніторів.

DSC_0590
Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ

“Це перша координаційна зустріч. Таких регіональних зустрічей очікується декілька. Наша мета — щоб у кожному обласному центрі (при можливості — у районі) були громадські монітори, які б здійснювали контроль за роботою нової поліції. Наразі ми хочемо перевірити, чи стала поліція працювати краще, перетворившись на сервісну службу, як це є у всьому цивілізованому світі. Щоб це зробити компетентно, ми вирішили розширити нашу мережу громадських моніторів, а незабаром — презентувати інтерактивну карту, що відображатиме якість роботи поліції”.

13059559_1028362043924019_657791641_n
Уляна Шадська, керівник програми “Відкритість правоохоронної системи”

Під час зустрічі учасники оволодівали новими навичками для себе, вивчали, як проводиться підготовка до моніторингового візиту та як відбувається його проведення, яких правил безпеки варто дотримуватись під час моніторингового візиту до поліцейського відділку.

Заслухали доповідь керівника програми “Відкритість правоохоронної системи” Уляни Шадської щодо того, як реалізується право на інформацію у поліцейських відділках. Розглянули основи ефективної комунікації зі ЗМИ, вчилися писати прес-релізи.

DSC_0831
Євген Прусов, незалежний експерт

Жваву дискусію та багато уточнюючих питань викликала презентація Євгена Прусова, незалежного експерта, присвячена тому, як монітор повинен готуватися до моніторингового візиту, на що необхідно звернути увагу на стадії підготовки до візиту та під час його здійснення, щоб моніторинг пройшов успішно, як поводитись з поліцією, щоб уникнути конфліктних ситуацій та зайвої конфронтації.

Правоохоронні органи мають служити народу. Оскільки вони існують з наших з вами податків. То ж, особисто я хочу знати і розуміти, на що витрачаються мої гроші, чи ефективно працюють поліцейські. Саме тому вирішив стати громадським монітором” — розповідає Валерій, один з учасників зустрічі.

Учасники разом з головним координатором та керівником програми Моніторингова кампанія “Поліція під контролем”Сергієм Перникозою обговорили також перспективу розвитку мережі, шляхи поліпшення комунікації між собою та підвищення рівня ефективності своєї роботи як громадських моніторів.

240542213
Сергій Перникоза, керівник програми Моніторингова кампанія “Поліція під контролем”

Від результатів нашої роботи сьогодні напряму залежить те, який рівень послуг надаватиме поліція завтра. Чим більше організацій приєднається до моніторингової кампанії, тим краще в Україні буде ситуація з дотриманням прав людини підсумував керівник програми Моніторингова кампанія “Поліція під контролем” Сергій Перникоза.

Протягом дня учасники мали також можливість ближче познайомитись одне з одним під час неформального спілкування у перервах на каву, зробити спільне фото, щоб після завершення координаційної зустрічі повернутись додому натхненними і приступити до роботи — пильнувати дії нових поліцейських, якісно здійснювати моніторингові візити до відділків, надихати своїм прикладом інших небайдужих мешканців міст та селищ до громадського контролю дій поліції.

DSC_0930
Учасники зустрічі

Зустріч відбулась за підтримки Інституту відкритого суспільства FOSI-Budapest.

Підготувала Тетяна Гончарук

Поділитися

Інші новини