Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Євген Крапивін, Михайло Каменєв: Івано-Франківську міліцію дратує анонімність

1361686107Продовжуємо серію публікацій, присвячену міжнародному моніторингу діяльності поліції від Асоціації УМДПЛ. Цього разу мова буде йти про пригоди Михайла Каменєва (ВМГО «ФРІ») та Євгена Крапивіна (Асоціація УМДПЛ) в Івано-Франківську, відділення якого вони вирішили відвідати під час робочої поїздки в місто. Отже, далі мова піде від першого обличчя.

21 лютого ми вирішили відвідати Дільничний пункт міліції №009 УМВС України в Івано-Франківській області – невеличку кімнату в самому центрі міста, вхід до якої знайти досить складно. Візит був розрахований хвилин на п’ять, але затягнувся більше ніж на годину – так довго довелось дискутувати з працівниками міліції на тему власних прав та їхніх обов’язків. Цю історію можна назвати типовою, адже вона яскраво змальовує як один за одним керівництво по ієрархії приходить розмовляти з активістами в одному відділенні міліції. Працівники міліції спочатку показують свою некомпетентність і довго заперечують наше посилання на чинне законодавство, а потім самі звинувачують нас у тому що ми забрали їхній робочий час. І важливою ознакою цієї типової ситуації є те, що один з керівників в результаті приносить вибачення за своїх підлеглих називаючи їх недосвідченими та «зеленими» і в свою чергу обіцяє з ними провести бесіду. Під час моніторингу це поширене явище. Отже, змалювавши типову для нашого моніторингу і наших активістів ситуацію перейдемо до конкретних подій.

Громадянин України – ніхто.

Мета відвідування проста: подивитись як живе те чи інше відділення міліції. Як там приймають відвідувачів, хто там працює, чи є книга скарг і пропозицій і т.д. Такі от звичайні питання, які цікавлять багатьох людей і самих працівників міліції, адже умови роботи не завжди «людські». Ось наприклад в цьому пункті не має туалету – працівники чесно зізнаються в тому, що бігають в кафе через дорогу. Окрім цього вони мерзнуть, адже в них не має опалення і їх рятує лише обігрівач який вони принесли з дому, а от міське УМВС про це все знає і тільки обіцяє колись вирішити проблему. Так, відповідні рекомендації громадськості слід надати даному управлінню, але наша історія не про це.

На момент нашого візиту в приміщення знаходився лише один працівник міліції і його одразу почало дратувати те, що ми вирішили залишатись анонімними. Так, він представився і чемно попрохав наші документи – але знайомитись ми з ним не мали бажання. Отож ми громадяни України, а він працівник міліції – для нас цього досить. Тільки от ця інформація, з його слів, нічого йому не говорить. Звідси логічний висновок: а щось зміниться від того, що буде відоме моє прізвище? Можливо. Можливо він зможе запам’ятати і в разі того, що ми провокатори з партії ВО «Свобода» (а про це вони заявляли неодноразово) після провокації будуть знати, кого шукати. От тільки проблема: провокатори навряд чи будуть показувати свої документи в таких випадках.

Виникає неприємне враження, що працівник міліції не може спілкуватись з особою, доки не дізнається її прізвища. Це нагадує якісь закриті установи, де твоє прізвище чи номер це все, що тебе характеризує. А те що ти людина – це вже потім. А як щодо працівників міліції які не представляються? То давайте ще раз наголосимо на тому, що працівники міліції мають носити бейджи чи номерні жетони, як в Росії. Ідентифікація вона потрібна – адже працівник міліції при виконанні та цивільна особа це різні речі.

Їх набігло майже 10ть – по ієрархії (з стрічки Євгена в Twitter).

Зробивши пару фотографій у відділені почалась нова дискусія відносно фотозйомки в режимному об’єкті. Слід зазначити: вестибюлі режимного об’єкту, в якому передбачений вільний доступ громадян. Про це писали вже багато. От наприклад в Оболонському РУ ГУМВС України в м. Києві взагалі ніяк не реагують на фото і відеозйомку – жодного слова, люди готові до зйомки і їм нічого соромитись, бо саме так вони працюють. Але наші аргументи здались працівнику міліції досить значними, його більше дратувала наша анонімність. Звісно, терпець у нього увірвався і він вийшов зателефонувати своєму керівництву, чи то розуміючи свою некомпетентність чи то за відсутністю цього самого терпіння. А ми підкреслимо, що він це зробив залишивши приміщення без нагляду. То якби він нас і підозрював як провокаторів, він би цього, мабуть, не зробив. Чи вийшов би? Думаю, що ні.

Ще трохи часу і прибули три працівника міліції. З ними була та сама розмова. Потім ще і ще. Загалом їх зібралось восьмеро міліціонерів і одна людина в штатському – розмова переважно йшла з начальником служби дільничних інспекторів УМВС України в Івано-Франківській Полив’яним Ігорем. Це справжній софіст (в суч. значенні цієї дефініції), він до нас і з того боку, і з цього, і все його муляло питання «Хто ми будемо?». Такі от проблеми в нашої міліції, громадянин України то одне, а якщо ви маєте якесь зрозуміле для нього ім’я чи належите до зрозумілої для нього структури чи організації – то інше. Так до вас одне ставлення, а так інше, особливе.

Коли ми і йому набридли, він викликав наряд міліції, який успішно прибув для нашого затримання. Затримання у зв’язку з чим? Півгодини ми чули лише одну відповідь: «Для встановлення особи». А на якій підставі? «Для встановлення особи». Я довго пояснював різницю між питаннями чому і для чого – але працівникам франківської міліції не вдалось це зрозуміти.

До роботи треба підходити відповідально.

В нас не було змоги поговорити з Михайлом, ми по черзі вели дискусії з міліціонерами максимально ввічливо для того, щоб не підтверджувати їхні підозри в тому, що ми якісь провокатори. Тут ще важливо сказати, що Михайло мав при собі дорожню сумку, яка викликала багато запитань. От тільки ми не можемо підозрювати кожну людину з сумкою – щоб пояснити це міліції, ми пару місяців тому проводили цілу кампанію моніторингу транспортної міліції, ознайомитись з результатами якої можна тут. Інколи нам вдавалося мовити один одному пару слів, але в оточені купи працівників міліції в невеликій кімнаті конфіденційної розмови не було. Нам стало зрозуміло, що безпідставне затримання нам зараз не доречне, у зв’язку з тим що через півтори години маємо відбувати потягом до Києва. А там робота, там зустрічі і плани, які заплановані раніше ніж нас вирішили безпідставно затримати працівники міліції.

Ми погодились на їхні вимоги – документи однієї людини були пред’явлені, а фотографії видалені. На якій підставі? Цього нам ніхто не пояснив. По даному факту вже написана скарга і направлена до УМВС України в Івано-Франківській області.

Типові порушення і відсутність практики.

Більшість працівників міліції болісно реагують на те, що до них можуть просто завітати громадяни України, або до них може просто підійти людина чи втрутитись у їхній конфлікт з іншою людиною. Стаття 3 Закону України «Про міліцію» чітко вказує те, що діяльність міліції є гласною – себто публічною. І приймаючи присягу, стаючи атестованим працівником міліції вони погоджуються з тим і мають бути готові до її виконання.

Ми розуміємо тоталітарне минуле нашого народу, ми розуміємо історію такої специфічної структури як міліція і ми розуміємо те, що працівникам міліції доводиться спілкуватись переважно з злочинцями або потерпілими, але ми не розуміємо чому міліція не готова до діалогу з громадськістю.

Світ змінився і люди хочуть і можуть цікавитись роботою міліції, розмовляти з ними відносно їхньої роботи, цікавитись відділеннями чи патрульними на вулиці, можуть вносити свої рекомендації і фотографувати працівників міліція для особистих цілей – це повідомлення, яке десь губиться в ЗМІ та мережі інтернет і так не доходить до працівників міліції. До Міністра вже дійшло, до керівництва теж, а от до рядового працівника міліції – ні. Однією з цілей нашої кампанії є донесення цього повідомлення і роботі з цими рядовими працівниками міліції.

Поділитися

Інші новини