Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Аналіз законопроекту № 3917 щодо заборони пропаганди гомосексуалізму

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму

24 квітня 2020 року народними депутатами, Мазурашу Георгій Георгійович та Лис Олена Георгіївна, членами депутатської фракції  політичної партії “Слуга народу”,  ініціювали законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за пропаганду гомосексуалізму та трансгендеризму реєстр. № 3917

Основні положення законопроекту – законопроектом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими вводиться адміністративна відповідальність за пропаганду одностатевих сексуальних відносин, що може негативно вплинути на фізичне і психічне здоров’я, моральний та духовний стан та розвиток дітей та дорослих.

Рекомендація парламентарям щодо законопроекту № 3917  – відхилити. 

Які зміни пропонує законопроект?

Законопроектом пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 180-2. Пропаганда гомосексуалізму або трансгендеризму, що може негативно вплинути на фізичне чи психічне здоров’я, моральний чи духовний стан та розвиток людини. Пропонується запровадити наступні штрафні санкції: пропаганда гомосексуалізму або трансгендеризму – тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі 17000 грн. та накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 51000 грн.; публічна пропаганда гомосексуалізму або трансгендеризму, яка виражається в публічній демонстрації способу життя осіб, які мають одностатеві сексуальні стосунки чи ідентифікують себе зі статтю, протилежною біологічній, їх орієнтації та поведінки, – тягне за собою накладення штрафу у розмірі 85000 грн.; пропаганда гомосексуалізму або трансгендеризму службовою чи посадовою особою, а також сприяння такій пропаганді, – тягне за собою накладення штрафу у розмірі 136000 грн.

Переваги законопроекту

Не виявлено

Недоліки законопроекту

Цей законопроект запроваджує неконституційні обмеження, порушує норми міжнародного права та є явно дискримінаційним. Відсутність тлумачення терміна “пропаганда гомосексуалізму” в законопроекті може призвести до надмірного обмеження прав людини і до зловживань з боку органів правопорядку та посадових осіб. Намагаючись заборонити “пропаганду гомосексуалізму”, зазначений законопроект не дає жодного визначення цьому терміна, чим порушує обов’язкову вимогу правової визначеності норм закону, що випливає з конституційних принципів верховенства права, закріплених у статті 8 Конституції України і рівності перед законом – у статті 24 Конституції України.

Аналіз законопроекту здійснила Ганна Рожкова 

Поділитися

Інші новини