Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Антикорупційний суд запрацює: скільки ще насправді до старту, – фаховий коментар

Final Exam Schedule

Ви, мабуть, уже чули, що до початку літа Вищий антикорупційний суд має запрацювати? При цьому медіа пишуть, що начебто відтепер усі кримінальні справи проти топ-корупціонерів, які розглядаються у судах, будуть передані на його розгляд. Але, по правді сказати, тут є законодавчі нюанси.

Що з цього приводу каже закон розповідає Олена Островська, керівник напрямку «Правосуддя у кримінальній юстиції» Асоціації УМДПЛ:

✔️ Щодо початку роботи суду

Зараз досі тривають справи по матеріальному забезпеченні суду, а кадри новий судовий орган набиратиме у кращому випадку в середині літа, оскільки працівники суду можуть бути призначені керівником апарату суду після проведення окремого конкурсу (оголошеного саме для них). До того ж новопризначені судді за відсутності робочих місць «висять» у повітрі. Юридично Вищий антикорупційний суд може запрацювати після опублікування рішення зборів суддів цього суду, а фактично – після матеріального, технічного та кадрового забезпечення апарату суду.

✔️ Щодо передачі до Вищого антикорупційного суду всіх кримінальних проваджень проти топ-корупціонерів, які нині розглядаються у судах

Судовий розгляд кримінальних проваджень щодо злочинів, віднесених Кримінальним процесуальним кодексом до підсудності Вищого антикорупційного суду, який розпочато у судах першої та/або апеляційної інстанцій та не закінчено до дня початку його роботи, продовжується у цих судах. Відповідно, як передбачено в законі, зазначені кримінальні провадження не можуть бути передані до Вищого антикорупційного суду. Отже, інформація щодо передачі до ВАСу всіх кримінальних проваджень проти топ-корупціонерів, які наразі розглядаються у судах, не відповідає дійсності та суперечить законодавству.

Читайте текст «Антикорупційний суд запрацює: скільки ще насправді до старту» повністю у блозі на Левый Берег – LB.UA. Цей допис також доступний на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини